Autor textu: Zuzana Mészárosová
14.10.2023

Jesenné novinky z dielne eTwinning

Jeseň plná podnetných aktivít pre učiteľov i žiakov

Foto: eTwinning

Komunita škôl eTwinning – už 18 rokov vedie učiteľov a ich žiakov ako spolupracovať a učiť sa  spoločne i napriek tomu, že ich delia hranice, ponúka pre svojich priaznivcov – učiteľov i žiakov atraktívne moderné prostredie na vzájomné učenie sa. Jeseň je plná podnetných aktivít pre učiteľov i žiakov, ktorí sa v tomto  roku venujú prioritne téme roka "Inovácie a vzdelávanie" s podtitulom "Buďme kreatívni s  eTwinningom“.
Zameriava na päť hlavných konceptov:
-        Sociálne inovácie v školách: vytvorenie priestoru pre návrhy a nápady žiakov a väčšie začlenenie ich priorít a potrieb.
-        Duševná a emocionálna pohoda v školách: zvýšenie dôrazu na spojenie s komunitou, pohoda (well-being) žiakov a učiteľov a zdôraznenie kreatívneho prístupu zameraného na študenta (ideálne takého, ktorý ide ruka v ruke s európskym rámcom LifeComp). 
-        Inovácie vo vzdelávaní: pomôcť študentom rozvíjať si vlastné názory, hovoriť na verejnosti a pracovať na predstave vlastnej budúcnosti. Školy by mali pomáhať študentom rozvíjať kritické myslenie a vyjadrovať svoje tvorivé názory. Nevyžaduje si to digitálne nástroje, ale čas na diskusiu a premýšľanie.  
-        Spojenie s miestnymi organizáciami: realizácia aktivít s miestnymi organizáciami môže študentom ponúknuť skvelé vzdelávacie príležitosti a skúsenosti. 
-        Zaoberanie sa inováciami a ich základnými témami: napríklad umelá inteligencia a virtuálna realita, zaoberanie sa etickými usmerneniami pre umelú inteligenciu a podobne.

V týchto dňoch na školách rezonujú aktivity eTwinning týždňov, ktoré sú zamerané na inovácie vo vzdelávaní a wellbeingu v školách. Do týchto aktivít sa zapojilo už množstvo slovenských žiakov a učiteľov.

16.10.2023 sa začína e-learningový kurz „Metodika medzinárodných projektov eTwinning Online“, určený učiteľom MŠ, ZŠ a SŠ, začiatočníkom v eTwinningu. V obľúbenom česko-slovenskom e-learningovom kurze učitelia plnia zadania počas 6 týždňov pod vedením tútorov z pohodlia domova. Učitelia si nájdu projektového partnera, naučia sa pracovať vo virtuálnej triede TwinSpace. Budú tiež pracovať s množstvom bezplatných digitálnych nástrojov, ktoré je možné využiť nielen v eTwinning projekte, ale aj v bežnej praxi učiteľa.

Obľúbené webináre pokračujú i v tomto školskom roku a učitelia majú možnosť prihlásiť sa na tomto linku: https://www.etwinning.sk/webinare#webinar-list.

Učitelia sa môžu prihlásiť do Národnej súťaže eTwinning 2023, v ktorej budú ocenené najlepšie medzinárodné eTwinning projekty, ktoré so svojimi žiakmi a študentami realizovali v školskom roku 2022/2023. Súťaž je určená pre všetky materské, základné a stredné školy na Slovensku, ktoré sú zaregistrované v platforme eTwinning, s partnerskou školou zo zahraničia spolupracovali na spoločnom medzinárodnom projekte eTwinning a za svoj projekt získali Národný certifikát kvality.
Súťaží sa v týchto kategóriách:
Veková kategória MŠ
Veková kategória 1. stupeň ZŠ
Veková kategória 2. stupeň ZŠ
Veková kategória SŠ
Špeciálne kategórie:
Projekt na tému roka 2023: Inovácie a vzdelávanie
Projekty realizované v odborných predmetoch na stredných odborných školách 
Projekt Erasmus+ realizovaný cez priestor eTwinning

Pre víťazov sú pripravené hodnotné ceny. Svoje projekty môžu učitelia prihlásiť najneskôr do 19. októbra 2023 do 23:59.

Realizácia projektov eTwinning pre učiteľov ako i ich žiakov znamená inováciu, inšpiráciu a motiváciu vo vzdelávaní prostredníctvom práce na medzinárodných európskych projektoch, energiu a v neposlednom rade tiež zábavu spojenú so vzdelávaním.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]