Autor textu: OTS
22.11.2023

Tipy a triky, ako prepojiť prácu na diaľku s cestovaním

Možnosti toho, ako prepojiť prácu a cestovanie, nikdy neboli jasnejšie.

Foto: yurakrasil / Shutterstock.com

Bratislava 22.11.2023 (Skolske.sk/OTS)

Našťastie, dnešná digitálna doba nás v tomto smere posunula o míľový krok vpred a je o čosi ústretovejšia voči ľuďom, ktorí chcú pracovať počas toho, ako spoznávajú svet. Najťažšie je spraviť prvý krok, potom to už pôjde jednoduchšie. Ale ako na to?
 
Poznáte výhody a výzvy práce spojenej s cestovaním?
V prvom rade je to veľké dobrodružstvo, nové zážitky a neoceniteľné skúsenosti, pre ktoré čoraz viac ľudí spája svoju prácu na diaľku s cestovaním. No a v druhom rade je to zlepšenie svojich jazykových schopností, spoznávanie nových ľudí či kultúr alebo inšpirácia. Nedá sa poprieť, že tento nový životný štýl so sebou prináša množstvo benefitov, ktoré lákajú tisícky ľudí z celého sveta. Ak medzi nich patríte aj vy, gratulujeme vám! Čakajú na vás totiž dni, ktoré vám väčšina ľudí môže len tíško závidieť.
 
Aby sme však boli realisti, treba podotknúť, že aj práca na diaľku spojená s cestovaním má svoje úskalia, ktoré môžu mnohých odrádzať. Jednou z najväčších výziev je iné časové pásmo a rozdielne pracovné hodiny, ktoré sa ťažko skĺbia s pracovným časom vašich kolegov či šéfov na Slovensku. Ak je to problém aj pre vás, čo tak na začiatok vyraziť do krajiny, kde nie je oproti Slovensku žiadny časový posun? Poprípade si spravte niekoľkotýždňovú či niekoľkomesačnú cestu po európskych mestách. Na svoj zoznam si naplánujte historické, moderné, tradičné, tiché aj rušné mestá a v každom z nich zostaňte aspoň týždeň. Následne si vyhodnotíte, kde sa vám páčilo najviac a podľa toho si môžete vybrať budúcu destináciu, v ktorej strávite viac času. Čo tak začať niečím veľkolepým? Pozrite si napríklad letenky Rím.
 
Ak by ste sa ľudí spýtali na to, prečo nejdú pracovať zo zahraničia, často sa stretnete s odpoveďami ako strach zo zlého internetového pripojenia či z toho, že sa budú cítiť osamelo. Taktiež možnosť pracovať odkiaľkoľvek vedie k tomu, že si nevieme vymedziť pracovný a osobný čas, čo vedie k pracovnému preťaženiu či dokonca vyhoreniu. No a v neposlednom rade sú to zdravotné problémy či neznalosť cudzieho jazyka. Našťastie, so všetkými spomenutými výzvami sa dá pracovať a dajú sa ľahko eliminovať, no bez toho, aby ste spravili prvý krok a vystúpili zo svojej komfortnej zóny, to nepôjde.
 
Zdroj foto: PhotoSunnyDays / Shutterstock.com

Aké tipy a triky by ste mali poznať aj vy?
1.     Vyberte si vhodnú destináciu – skúsení digitálni nomádi nad svojou destináciou už toľko premýšľať nemusia, pretože majú neoceniteľné skúsenosti a presne vedia, čo hľadať. No ak vyberáte svoju prvú destináciu na spojenie práce s cestovaním, určite sa neuponáhľajte. Ako sme spomenuli vyššie, pokojne si to môžete vyskúšať na kratší čas a v krajinách, ktoré nie sú príliš ďaleko od Slovenska. No ak sa nebojíte aj exotiky, pokojne ju zvážte. Dobre si však preštudujte všetko ohľadne internetového pripojenia, klímy, bezpečnosti či časového posunu. Digitálni nomádi sa najradšej zdržiavajú v Thajsku, Portugalsku, Indonézii, Malajzii či v Argentíne.
 
2.     Dohodnite si podrobnosti so svojím zamestnávateľom – pokiaľ pracujete na vlastnú päsť a ste sám sebe pánom, máte vyhrané. No ak máte nad sebou jedného či viacerých šéfov, preberte s nimi vaše plány. Môžete tak predísť rôznym nedorozumeniam.
 
3.     Uvedomte si, že nejdete na dovolenku – na tento bod zabúdajú mnohí ľudia, ktorí sú následne z digitálneho nomádstva sklamaní. Spravte si zoznam toho, čo počas svojej pracovnej doby musíte plniť a stíhať. Až následne sa pustite do tvorby itineráru vášho cestovania, ktorý prispôsobte práci.
 
4.     Zabezpečte si dobré technické vybavenie – investujte do kvalitného notebooku, slúchadiel s odhlučnením, univerzálneho adaptéra, externej nabíjačky či do mobilného WiFi hotspotu.
 
5.     Naštudujte si informácie – na internete nájdete množstvo blogov či skupín, v ktorých sa združujú digitálni nomádi z celého sveta. Pokojne sa s niektorými z nich skontaktujte, spíšte si otázky a pýtajte sa ich. Neodchádzajte z domu, pokiaľ nebudete mať vo všetkom jasno.
 
Chcete byť aj vy digitálnym nomádom?
Ak je vaša odpoveď áno a vaša práca vám to dovolí, nemáte na čo čakať. Garantujeme vám, že spojiť prácu na diaľku s cestovaním je ten najlepší nápad, aký môžete aktuálne uskutočniť. Ak tak nespravíte, uvidíte, že to v budúcnosti oľutujete. Letenky do celého sveta sú dnes oveľa dostupnejšie, preto by bola škoda túto šancu nevyužiť. Spoznáte svet, získate nové priateľstvá a otvoríte si dvere do sveta plného možností.
 
Nezabudnite svoju cestu dokumentovať, napríklad na svojej sociálnej sieti. Možno svojimi príspevkami inšpirujete ďalšieho potencionálneho digitálneho nomáda, ktorý potrebuje postrčiť. Verte si, nepodceňujte sa a poďte do toho. Stane sa z vás lepší človek, lepší manažér a lepší organizátor.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]