Autor textu: TASR
23.11.2023

Do duálneho vzdelávania v Prešovskom kraji je zapojených približne 1500 študentov

Ako povedala hovorkyňa kraja, záujem o duál v Prešovskom kraji z roka na rok narastá. V aktuálnom školskom roku je v ňom zapojených už približne 1500 študentov.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Jaroslav Bublinec

Prešov 23. novembra (TASR) - Stredné odborné vzdelávanie a podpora duálu boli hlavnou témou utorňajšej (21. 11.) školskej konferencie v Prešove. Hostia zo školského prostredia, biznis sféry, verejnej správy a zo zahraničia - z Česka i z Poľska sa stretli, aby diskutovali o ďalšom rozvoji stredného školstva v Prešovskom kraji. Konferenciu pripravila prešovská krajská samospráva v rámci projektu Smart PSK - Kvalitnejšia budúcnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
        
Stredné školy v duálnom systéme vzdelávania podľa Jeleňovej spolupracujú priamo so zamestnávateľmi v regiónoch, vďaka čomu žiaci získavajú potrebnú prípravu pre prax a lepšie uplatnenie na trhu práce. Ako povedala, záujem o duál v Prešovskom kraji z roka na rok narastá. V aktuálnom školskom roku je v ňom zapojených už približne 1500 študentov.
        
"Tri panelové diskusie postupne priblížili aktuálne problémy a vízie vo vzdelávaní. V prvej sa zástupcom stredných škôl z kraja, Prešovskej univerzity, ústredia práce a ďalším predstavili firmy pôsobiace v Prešovskom kraji. Účastníci konferencie sa následne zamerali na aktuálne prebiehajúce investície PSK do odborného vzdelávania, ktoré sú do jeho rozvoja nasmerované najmä cez iniciatívu Catching-up Regions," uviedla Jeleňová.
        
Ako funguje odborné vzdelávanie v susedstve na poľskej strane, zas priblížil Úrad maršálka Malopoľského vojvodstva v Krakove.
        
Záver podujatia patril možnostiam výskumu a vývoja v podmienkach slovenských škôl a bol v gescii Fakulty výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach.
        
"Nemenej atraktívnou témou bolo aj priblíženie spolupráce Triple Helix v regióne PSK a v gescii župy, ktorá prepája akademickú obec s priemyslom a verejnou správou," dodala Jeleňová.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]