Autor textu: Alena Dorčáková
12.12.2023

Žiaci v Palíne sa o finančnej gramotnosti dozvedeli pomocou projektu UŽ VIEM AKO NA TO

Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka realizovala projekt z finančnej gramotnosti.

Ochrana spotrebiteľa

Palín 12.12.2023 (Skolske.sk)

Úlohou každej školy je pripraviť žiaka do bežného života. Neodmysliteľnou súčasťou vzdelávania je aj prierezová téma finančná gramotnosť, vďaka ktorej žiaci získajú nie len vedomosti ale aj zručnosti v oblasti financií.
​​​​​​​
Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka, Palín 104 realizovala projekt UŽ VIEM AKO NA TO, ktorý sme uskutočnili vďaka finančnej podpore rozvojového projektu „Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu na rok 2023“. 

pic
Už viem ako na to

​​​​​​​Jeho cieľom bolo zvýšiť vedomostnú úroveň žiakov, pedagogických zamestnancov kmeňovej školy, a tiež pedagogických zamestnancov iných škôl mikroregiónu v oblasti finančnej gramotnosti na tému – Ochrana spotrebiteľa. Projekt bol zameraný na vzdelávanie pedagogických zamestnancov a implementovanie tém finančnej gramotnosti do vyučovacieho procesu, ktoré sú v súlade s Národným štandardom finančnej gramotnosti.

pic
Finančná gramotnosť na vyučovaní

Prvá aktivita sa uskutočnila v dňoch 30. a 31. augusta 2023. Išlo o vzdelávanie pre pedagogických zamestnancov škôl mikroregiónu. Pod vedením lektorky školenia PaedDr. Moniky Reiterovej sa učitelia oboznámili so spotrebiteľskou výchovou, ktorá je dôležitou súčasťou vzdelávania. Dozvedeli sa o psychológii nákupu, diskutovali o udržateľnej spotrebe, vyjasnili si strategické rozhodovanie v spotrebe, dozvedeli sa, ako funguje on-line nákup a spoznali rôzne triky obchodníkov. Získali námety na tvorbu žiackych projektov.
​​​​​​​
Počas trvania projektu sa žiaci Základnej školy s materskou školou, Palín 104 zapájali do aktivít a úloh z pracovných zošitov finančnej gramotnosti na rôznych predmetoch. Učitelia využívali portál Fenomény sveta. Žiaci si upevnili už nadobudnuté poznatky a získali nové vedomosti a zručnosti v rámci tém finančnej gramotnosti, ktoré im dopomohli k lepšej efektivite práce počas Dňa finančnej gramotnosti. V implementovaní finančnej gramotnosti do všetkých predmetov pokračujeme aj naďalej.

pic
Deň finančnej gramotnosti

Dňa 24. novembra 2023 sme v rámci rozvojového projektu „Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu na rok 2023,“ zrealizovali regionálnu konferenciu pod názvom: „Náš zákazník, náš pán“. Svoje letáky na tému Ochrana spotrebiteľa prišli obhájiť žiaci zo škôl z obcí Budkovce, Rakovec nad Ondavou, Zalužice, Porúbka a Žbince. Našu školu reprezentovali žiačky deviateho ročníka. Žiaci si pripravili prezentácie na témy –  reklamácia, práva spotrebiteľov, fejkové výrobky, nekalé obchodné praktiky, online nákupy, lákanie detského zákazníka prostredníctvom reklamy a ochrana spotrebiteľov.
Porotkyne pod vedením PaedDr. Moniky Reiterovej – externej školiteľky, mali pri rozhodovaní ťažkú úlohu. Zhodli sa však na tom, že zástupcovia všetkých firiem si zaslúžia  obdiv a pochvalu za dobre vykonanú prácu.
​​​​​​​
V závere konferencie žiaci riešili krátky test cez Kahoot. Úlohy sa týkali obsahu prezentácii letákov. Vyhodnotili sme troch najšikovnejších žiakov. Týmto projektom sa nám už po druhýkrát podarilo spojením škôl z regiónu zlepšiť komunikačné a prezenčné zručnosti žiakov. Veríme, že sa nám aj v budúcnosti podarí zorganizovať podobné aktivity, ktoré spájajú školy, ich učiteľov a žiakov.

pic
Záver konferencie

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]