Autor textu: PaedDr. Helena Rusnáková
04.01.2024

Putujeme po Slovensku: Návšteva obce Dunajská Lužná

Obec je známym pútnickým miestom

Rímskokatolícky kostol. Foto: Helena Rusnáková

Dunajská Lužná je obec nachádzajúca sa v okrese Senec. Obec vznikla 1. januára 1974 zlúčením troch samostatných obcí, a to Nových Košarísk (nem. Mischdorf, maď. Misérd), Novej Lipnice (nem. Tartschendorf, maď. Torcs) a Jánošíkovej (nem. Schildern, maď. Dénesd). 
Pre  tých, ktorí sa zaujímajú o vzácne stavebné pamiatky, je táto obec vhodná na poznávací výlet, pretože  obec  je známa mnohými pozoruhodnými prírodnými, historickými aj súčasnými kultúrnymi pamätihodnosťami. Jednou z národných kultúrnych pamiatok  obce je aj rímskokatolícky Kostol Povýšenia sv. Kríža, ktorý patrí zároveň k pútnickým miestam.
​​​​​​​

Záujem pútnikov, smerujúcich do obce patrí soche Blahoslavenej panny Márie, nachádzajúcej sa na hlavnom oltári kostola. Socha bola vyhotovená v 12.,alebo 13.storočí, pravdepodobne v juhotalianskych provinciách Molise a Ambrusso.  Mnísi, utekajúci pred tureckým nebezpečenstvom ju sem priniesli z benediktínskeho kláštora v maďarskom Celldömölku. Už tam bola uctievaná ako zázračná, pomáhajúca a uzdravujúca.

Táto socha, pod názvom „Socha Tróniacej madony“  bola v roku 1998 vyhlásená za kultúrnu pamiatku.

Pútnici zo širokého okolia sem každoročne 15. augusta prichádzajú na púť. Táto udalosť v sprievode mnohých duchovných podujatí trvá vždy niekoľko dní.

K pozoruhodnostiam  obce, okrem Kostola Povýšenia sv. Kríža patrí aj Lurdská jaskyňa, postavená v roku 1928. V jaskyni sú umiestnené pamätné tabule s menami padlých v 1. svetovej vojne.

Pozornosti návštevníkov neunikne ani Evanjelický kostol, na ktorého nádvorí je umiestnená busta M. R. Štefánika a Pamätník obetiam 1. svetovej vojny.

Ku kultúrnym pamiatkam obce patrí aj Kaplnka sv. Martina / predtým farský kostol/.
V obci sa nachádza viacero menších  stavebných pamiatok vo forme kaplniek ( Kaplnka Panny Márie, Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, Kaplnka na pamiatku ústupu cholery ), zvonica z roku 1864, sochy svätých  a kríže.
 

pic
Evanjelický kostol. Foto: Helena Rusnáková
pic
Foto: v rímskokatolíckom kostole
pic
Foto: Lurdská jaskyňa

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]