Autor textu: TASR
06.01.2024

Ministerstvo vnútra: Školy prejdú bezpečnostným auditom

Bezpečnostný audit sa uskutoční formou dotazníka, ktorý má poukázať na slabiny a medzery v zabezpečení konkrétnej školy.

Na archívnej snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 6. januára (TASR) - V súvislosti s tragickými predvianočnými udalosťami na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe zintenzívnila i slovenská polícia monitoring vytypovaných miest s vyššou koncentráciou a pohybom obyvateľov. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré zároveň pripomína, že jedným z ďalších opatrení bude bezpečnostný audit na školách.

Pripravuje ho pracovná skupina zložená zo zástupcov Prezídia a Akadémie Policajného zboru, odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra, takisto Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity, Úradu vlády SR, rezortov školstva, dopravy i Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Bezpečnostný audit sa uskutoční formou dotazníka, ktorý má poukázať na slabiny a medzery v zabezpečení konkrétnej školy. "Následne sa vypracuje systém odporúčaní na zvýšenie opatrení pre konkrétnu školu. Plošne spracované informácie zo škôl poslúžia ako východiskové údaje pre metodiku k zvyšovaniu bezpečnosti na jednotlivých úrovniach škôl," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Minister pripomenul aj systém spolupráce medzi školami a políciou spočívajúci v tom, že príslušníci PZ nevystupujú v týchto prípadoch ako preventisti, ale ako tzv. školskí policajti, ktorí sú pre školy k dispozícii pre prípad riešenia podnetov vyžadujúcich si komunikáciu školy a polície. "Napríklad pri podozrení z ohrozenia bezpečnosti školy, prejavoch násilia voči spolužiakom, alebo prejavoch radikalizácie a extrémizmu. Polícia je tak priamo zapojená do diania v škole," doplnil tlačový odbor MV.

Do spomínanej spolupráce sú zapojené stredné a základné školy napojené na systém RIS - Rezortný informačný systém Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Takéto školy budú mať vytvorenú komunikačnú dvojicu: policajt a vedúci pedagogický pracovník, ktorej zámerom je vytvoriť bázu dôvery a mať pravidelne informácie o dianí v škole," dodal rezort vnútra. Na projekte participuje takmer 2700 základných a vyše tisícka stredných škôl, rovnako tak približne 2500 pridelených policajtov. Vedenie škôl môže aj priamo komunikovať s jednotlivými krajskými riaditeľstvami PZ, na tento účel zriadili špeciálne e-mailové adresy.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]