Autor textu: TASR
08.01.2024

Tému obdarovávania počas Vianoc je potrebné v škole otvoriť, tvrdí psychológ

Podľa psychológa Mareka Madra je veľmi dôležité, aby rodičia a blízki s deťmi už pred Vianocami otvorene a primerane veku hovorili o tom, čím si rodina prechádza.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Roman Hanc

Prešov 8. januára (TASR) - O téme obdarovávania počas Vianoc je potrebné v škole hovoriť. Klíma v škole môže totiž prispieť k vytvoreniu bezpečnejšej a chápavejšej atmosféry, čo sa týka sociálnych rozdielov. Podľa výskumov sú totiž deti vystavené chudobe viac ohrozené šikanou. Pre TASR to uviedol riaditeľ občianskeho združenia (OZ) IPčko a psychológ Marek Madro.
        
Ako povedal, otázky týkajúce sa vianočných darčekov po návrate do školy sú pomerne prirodzené. Nie každému sú však príjemné.
        
"Náročná ekonomická situácia a chudoba sú jedným z výrazných faktorov, ktoré ovplyvňujú život mladých ľudí v kontexte ich duševného a fyzického zdravia, budúcnosti, vzdelania, sociálnych vzťahov. Štúdie, ktoré sa touto témou zaoberali, upozornili na fakt, že deti vystavené chudobe sú často osamelejšie. Majú ťažkosti s nadväzovaním priateľstiev, cítia sa viac izolované, majú nízke sebavedomie a sebahodnotu a sú vo vyššej miere ohrozené šikanou," uviedol Madro.
        
Podľa jeho slov je veľmi dôležité, aby rodičia a blízki s deťmi už pred Vianocami otvorene a primerane veku hovorili o tom, čím si rodina prechádza.
        
"Ak sú deti od reality odtrhnuté a ťažkosti sú pred nimi ukrývané, majú pocit, že sa nič nedeje, potom to sklamanie z vianočných darčekov môže byť oveľa väčšie, ako keď sme otvorení a dávame najavo, že je to teraz náročnejšie, ale sme v tom spolu a pracujeme na riešení, aby sa situácia zlepšila. Potrebujú v rámci rodiny cítiť porozumenie a zároveň aj podporu v tom, že to na ich hodnote nič nemení," vysvetlil Madro.
        
Pre mladých ľudí sú podľa neho najnovší telefón, značkové oblečenie, dovolenky a iné materiálne veci "vstupenkou" do sociálnych vzťahov s ich rovesníkmi. Je to jedna z foriem tlaku, ktorý mladí ľudia vnímajú.
        
"Otázky v škole, čo kto dostal na Vianoce, je potrebné zameniť za otázky tom, ako ich prežili, ako sa cítili počas sviatkov, čo ich potešilo, s kým sa stretli, na akom koláči si najviac pochutnali, akú hru hrali a podobne," doplnil Madro.
        
Ako povedal, je dôležité aj zo strany pedagógov a odborných zamestnancov v školách, aby si všímali, identifikovali a reagovali na dianie v triedach. Ak tak neurobia, je riziko, že sa patológie v triedach rozvinú.
        
Anonymne, nonstop a bezplatne sa môžu mladí i dospelí ľudia poradiť prostredníctvom webstránky IPcko.sk, prípadne na bezplatnej krízovej linke pomoci 0800 500 333.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]