Autor textu: TASR
10.01.2024

Špecializovaný trestný súd odsúdil maturanta za činy viažuce sa k podpore terorizmu

Samosudca schválil dohodu o vine a treste. Podmienkou na jej uzavretie je plné priznanie viny, vzdanie sa práva na verejný proces, ako aj možnosti odvolať sa.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 10.01.2024 (Skolske.sk)

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, uznal v stredu košického maturanta Matúša Mamáka za vinného z viacerých trestných činov viažucich sa k podpore terorizmu a odsúdil ho na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky. Rozsudok je právoplatný.

Samosudca schválil dohodu o vine a treste. Podmienkou na jej uzavretie je plné priznanie viny, vzdanie sa práva na verejný proces, ako aj možnosti odvolať sa.

Mladík bol obvinený z toho, že verejne prostredníctvom sociálnych sietí podnecoval na spáchanie niektorého z trestných činov terorizmu a schvaľoval ho. Získal a poskytol znalosti metód a techník na výrobu výbušnín a iných nebezpečných látok na tieto účely a osvojil si tiež zručnosti na ich výrobu. Rovnako čelil obvineniu za to, že rozširoval extrémistický materiál a verejne, najmä použitím hesiel, prejavoval sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Mamáka, v tom čase študenta tretieho ročníka, zadržala Národná kriminálna agentúra vlani v júni priamo na jednej zo stredných škôl v Košiciach. Akciu pod krycím názvom Frajer vykonala na základe operatívnych poznatkov, ako aj informácií od zahraničných vyšetrovacích orgánov. Počas domových prehliadok u neho zaistili chemické látky, ktoré je možné použiť pri výrobe výbušnín a pyrotechniky, dátové nosiče, trhavinu ako aj návod na výrobu bômb.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]