Autor textu: OTS
15.01.2024

 Ako z vysokej školy úspešne do praxe?

Dnes nikoho neprekvapuje, keď študenti už počas svojho štúdia pracujú. 

Foto: múdry pes o.z.

Bratislava 15.01.2024 (Skolske.sk/OTS)

Tieto študentské brigády slúžia hlavne ako dôležitý (sekundárny) zdroj dofinancovania študijných a životných nákladov. Touto aktivitou si financujú 10 % až 30 % nákladov. Tieto brigády často prejdú do prvého trvalého zamestnania už čerstvého absolventa vysokej školy. Podľa štúdie vykonanej na vzorke študentov končiacich vysoké školy v rokoch 2014 a 2018 najviac respondentov (41,8 %) si začalo hľadať prácu hneď po ukončení štúdia resp. už prácu mali počas štúdia na vysokej škole. Hlavným dôvodom pre neskoršie hľadanie práce bol oddych po štúdiu, uviedlo to 11,7 % respondentov. Ďalšími frekventovanými dôvodmi boli cestovanie (6,5 %) a pokračovanie v štúdiu (6,1 %).
​​​​​​​
Prechod z vysokej školy do praxe je niekedy plynulý a niekedy náročnejší, dopomôcť tomu procesu samozrejme môžu aj samotné vysoké školy.

Fakulta podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave udržiava spoluprácu s podnikateľskou praxou a náležitú pozornosť venuje aj uplatňovaniu absolventov. Počas štúdia sú organizované exkurzie a odborná prax študentov. Študentom je poskytované poradenstvo, organizuje sa každoročne podujatie „Kariérna cesta“, kde sa prezentujú zamestnávateľské subjekty s pracovnými ponukami v priestoroch univerzity. Na Katedre manažmentu FPM je zriadené Kouč – centrum, kde môžu študenti riešiť problémy spojené so štúdiom, kariérou ale aj inými dôležitými životnými situáciami. Podľa prieskumov cca 96 % študentov v druhom ročníku druhého stupňa štúdia pracuje, čo im umožňuje plynulý prechod zo školy do sveta práce. Všeobecne možno konštatovať, že študenti Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave nemajú problémy s uplatnením sa na trhu práce,” vysvetlila doc. Ing. Marta Matulčíková, PhD. z Ekonomickej univerzity v Bratislave, z Fakulty podnikového manažmentu.
 
Rovnako aktívni sú aj na Univerzite Matej Bela v Banskej Bystrici. Podľa  Ing. Dany Strakovej a PaedDr. Jany Štefánikovej z referátu marketingovej stratégie a referátu celoživotného vzdelávania, rektorátu UMB, kompetencie v riadení vlastnej kariéry svojich študentov a študentiek vnímajú ako dôležitý aspekt pre ich uplatniteľnosť na trhu práce. Podľa ich skúseností sú to 1. hromadné kariérové poradenstvo, ktoré využívajú formou veľtrhu kariéry a kariérového poradenstva, ktorý organizujú každý rok s názvom Univerzitný deň kariéry, 2. skupinové kariérové poradenstvo, realizujú ho pomocou workshopov a tréningov zameraných na riadenie vlastnej kariéry. V rámci tohto segmentu si prizývajú erudovaných pracovníkov z oblasti ľudských zdrojov, ktorí prezentujú praktické skúsenosti v oblasti prípravy životopisu, motivačného listu a pracovného pohovoru,  3. individuálne kariérové poradenstvo, ktoré je zamerané na zisťovanie osobnostných predpokladov, schopností a kompetencií uchádzača. Výsledkom je tvorba akčného plánu kariérového poradenstva a 4.informačné kariérové poradenstvo, ktoré je založené na komplexnej podpore spoluprác s firmami, spoločnosťami a organizáciami pôsobiacimi v medzinárodnom priestore.

A ako s čerstvými absolventami pracuje na trhu práce ich potencionálny zamestnávateľ?
“Mladí ľudia, ktorí vstupujú na trh práce, hľadajú zmysluplnú prácu, kde sa môžu učiť, rozvíjať a uspieť v prostredí, ktoré ich podporí. Potrebujú výzvy, podporu mentorov, spätnú väzbu aj dohľad. Sme hrdí na to, že mladým v rámci celého nášho podnikania ponúkame veľmi skoro kariérne príležitosti. Vďaka našej firemnej kultúre im dokážeme vytvoriť atraktívne príležitosti na prvé zamestnanie a ukázať, ako fungujú moderné firmy. Naše programy pre mladých lídrov a líderky sú zamerané na absolventov a absolventky vysokých škôl, ktorí sa chcú posúvať smerom k manažérskym pozíciám v obchodoch, distribúcii alebo v centrálnej kancelárii. Tieto programy poskytujú cielené školenia, vďaka ktorým účastníci získajú technické a behaviorálne zručnosti potrebné na vedenie tímu. Okrem toho tieto programy našim mladým lídrom a líderkám ponúkajú praktickú časť (tzv. work-shadowing), keď majú unikátnu možnosť učiť sa od skúsenejších kolegov a kolegýň, s ktorými by inak nemali možnosť spolupracovať.  Absolventi našich programov budujú svoju kariéru, pracujú na svojom osobnom rozvoji a v krátkom čase úspešne vedú svoje vlastné tímy v rámci rôznych oddelení v Tescu”, poznamenala Mgr. Sabína Szabadosová, recruitment manager spoločnosti TESCO STORES SR, ktorá je zodpovedná práve aj za absolventský program v tejto spoločnosti.

Napriek tomu, že nízka nezamestnanosť pomáha absolventom sa rýchlo zamestnať, nie všetci si uvedomujú, že ešte musia na sebe aj po štátniciach tvrdo pracovať. Veľké kariérové možnosti sa otvárajú nie len tím, ktorí toto pochopia,”  zhrnul svoje skúsenosti z komunikácie so študentmi, zamestnávateľmi a vedením vysokých škôl, Ľubomír Dranga, predseda občianskeho združenia múdry pes o.z., ktoré už niekoľko rokov organizuje  “Kariérne workshopy pre stredné a vysoké školy” v spolupráci so spoločnosťou sli.do a mediálnym partnerom projektu, tlačovou agentúrou TASR.

Zdroje:
Uplatnenie absolventov slovenských vysokých škôl na trhu práce
Záverečná správa za absolventov dennej formy štúdia
Autori publikácie: Tomáš Filčák
František Blanár
Ján Herich
Štefánia Antalíková
Centrum vedecko-technických informácií SR
Odbor metodiky a tvorby informácií školstva

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]