Autor textu: TASR
25.01.2024

VŠMU vyzvala politikov na verejnú diskusiu k navrhovaným zmenám v kultúre

VŠMU upozornila, že rozhodovanie o kultúrnych obsahoch nezávisle od politickej moci a od ideologického či straníckeho vplyvu je základom kultúrnych politík demokratických štátov aj znak slobodnej spoločnosti. 

Na archívnej snímke budova Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení. FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 25. januára (TASR) - Akademická obec Vysokej školy múzických umení (VŠMU) vyzvala predstaviteľov Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá na transparentnú verejnú diskusiu k navrhovaným zmenám v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu. Je pripravená poskytnúť na takúto odbornú diskusiu aj svoju akademickú pôdu. TASR o tom informovali z VŠMU.

"Akademická obec VŠMU so znepokojením vníma úsilie zvýšiť vplyv politikov na nezávislú kultúru aj na verejnoprávne inštitúcie, ktoré aktívne pôsobia v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu na Slovensku," píše sa v stanovisku. VŠMU upozornila, že rozhodovanie o kultúrnych obsahoch nezávisle od politickej moci a od ideologického či straníckeho vplyvu je základom kultúrnych politík demokratických štátov aj znak slobodnej spoločnosti. Aktuálne návrhy predstaviteľov vládnej koalície a viaceré ich verejné vyjadrenia tento základ podľa nej výrazne ohrozujú.

Umenie, kultúra ani verejnoprávne médiá nie sú podľa VŠMU majetkom politikov. Preto by podľa nej nemali o návrhoch ako napríklad rozdelenie RTVS, zlúčenie verejnoprávnych fondov či zmeny v spôsobe riadenia kultúrnych inštitúcií rozhodovať bez odbornej diskusie.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]