Autor textu: Zuzana Mészárosová
31.01.2024

Študenti OA Levice si pripomenuli Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Dňa 26. januára si študenti Obchodnej akadémie v Leviciach pripravili slávnostné podujatie pre svojich spolužiakov pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

Foto: Foto zo slávnostného podujatia študentov OA Levice, 

Dňa 26. januára si študenti Obchodnej akadémie v Leviciach pripravili slávnostné podujatie pre svojich spolužiakov pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Svoj slávnostný program uskutočnili v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli nesmierne tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku všetkých jeho obetí.  27. januára totiž uplynulo 79 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou

pic
Foto zo slávnostného podujatia študentov OA Levice

Na tomto slávnostnom podujatí sa študenti dozvedeli viac o holokauste, ako im poskytujú bežné hodiny dejepisu. Bola im priblížená história  Koncentračného tábora Osvienčim a premietnutý dokumentárny videofilm z dielne študentov OA, v ktorom sa pri návšteve koncentračného tábora v Osvienčime snažili zodpovedať otázku, ako bolo ľudsky možné dopustiť sa takých zverstiev proti ľudskosti, ktoré boli páchané počas holokaustu.

pic
Foto zo slávnostného podujatia študentov OA Levice

Následne sa študenti oboznámili s dvoma skutočnými príbehmi holokaustu - príbehom Dr. Pavla Traubnera a levičanky Marty Szilárdovej. Ich ťažké osudy študentov dojali k slzám. Na záver  si študenti so záujmom prezreli výstavu plagátov „Crimes Uncovered: The First Generation of Holocaust Researchers - Odhalené zločiny: Prvá generácia výskumníkov holokaustu“, ktorá mapovala výskumníkov a organizácie, ktoré pracovali počas holokaustu a bezprostredne po ňom, aby zaznamenávali a zhromažďovali informácie o zverstvách a postavili páchateľov pred súd. Táto výstava plagátov bola zapožičaná z UNIS vo Viedni.

pic
Foto zo slávnostného podujatia študentov OA Levice
pic
Foto zo slávnostného podujatia študentov OA Levice

Študenti druhého ročníka tejto školy pracujú tento školský rok na medzinárodnom eTwinningovom projekte „Keeping the Memory @live“, ktorý sa venuje téme holokaustu a vedie študentov k tomu, aby sa hlbšie zamýšľali nad tým, k čomu viedli predsudky a aké boli ich následky..., Spoločne s rumunskými partnermi sa snažia odhaľovať súvislosti krutého obdobia holokaustu, vedia totiž, že sa učia o holokauste, aby mu dokázali zabrániť v budúcnosti. Pre svojich spolužiakov si na chodbách školy vytvorili výstavu víťazných plagátov pochádzujúcich zo svetovej súťaže „Holokaust – keeping the Memory Alive“

pic
Foto z výstavy plagátov na OA Levice
pic
Foto študentov OA Levice pracujúcich v projekte "Keeping the Memory @live"

Zmyslom týchto skvelých podujatí však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]