Autor textu: PaedDr. Helena Rusnáková
01.03.2024

V Múzeu Jána Thaina sa konala vernisáž výstavy ženských krojov

Zaujímavá výstava v novozámockom Múzeu Jána Thaina

Foto: Helena Rusnáková
pic
Foto: Helena Rusnáková

Dňa 29. februára sa v Múzeu Jána Thaina konala vernisáž výstavy ženských krojov z regiónu Dolné Pohronie. Výstavný materiál predovšetkým v podobe zaodetých figurín v životnej veľkosti poskytlo múzeu občianske združenie Dom ľudových tradícií v Kameníne. 
​​​​​​​
Návštevníci výstavy, ktorá bude verejnosti sprístupnená do 11. mája 2024, sa oboznámia s kamenínskym ženským krojom v rôznych životných fázach ženy, od narodenia až po starobu. 
​​​​​​​Kroj v obciach Bíňa, Sikenička, Kamenín, Pavlová, Kamenný Most a Bruty je takmer totožný. Drobné odlišnosti sa týkajú napríklad viazania šatiek a použitia stúh. V minulosti mládenci dokázali podľa kroja presne určiť, z ktorej obce pochádzala dievčina. V 70. rokoch minulého storočia sa v týchto obciach uskutočnil výskum, počas ktorého dostali pomenovanie "obce kratunkých sukní". Obyvatelia Kamenína však sukne nazývajú sedliackymi sukňami, rovnako svoj kroj nazývali aj ich predkovia.
Priebehom času sa menila dĺžka kroja.  V 20. rokoch minulého storočia siahala sukňa  do polovice holene, o desaťročie neskôr už len po okraj čižmy.

Najkratšiu podobu získala v 50. rokoch 20. storočia, hoci ešte aj vtedy siahala po kolená. Skrátenie sukní sa pripisuje následku vojen, keď bolo potrebné šetriť aj na látkach. Zvláštnosťou sukieň bolo, že sa nezačínali v oblasti drieku, ale v bokoch.

Farba kroja odzrkadľovala vek svojej nositeľky, s pribúdajúcim vekom sa začali nosiť tmavšie farby. K zaujímavostiam patrí, že čižmy červenej farby nosila žena dovtedy, kým neporodila svoje prvé dieťa, následne ich vymenila za čierne. Výstava je doplnená zaujímavými historickými fotografiami.
Slávnostnú atmosféru vernisáže umocnilo hudobné vystúpenie žiakov novozámockej ZUŠ pod vedením pána učiteľa Ladislava Dráfiho, st.

Kurátorkou výstavy je historička Múzea Jána Thaina Mgr. Zsuzsanna Varga.

pic
Foto: Helena Rusnáková
pic
Foto: Helena Rusnáková
pic
Foto: Helena Rusnáková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]