Autor textu: TASR
13.03.2024

Rezort školstva varuje pred seminárom pre učiteľov šíriacim hoaxy a nebezpečné informácie

Účastníkov chcú podľa rezortu presvedčiť napríklad o tom, že inklúzia detí nie je potrebná alebo demokratická emancipácia žien je omyl.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 13. marca (TASR) - Rezort školstva varuje pred takzvaným "vzdelávacím seminárom pre učiteľov", ktorý organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. Pozvánku na toto podujatie šíriace nenávisť, hoaxy a nebezpečné informácie dostali do svojich schránok učitelia. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR s tým, že účasť dôrazne neodporúča.
        
"Podujatie s názvom 'Vzdelávací seminár pre učiteľov' sa má uskutočniť v Ružomberku. Prezentuje sa tým, že chce učiteľov informovať o tom, ako zásadne zvýšiť účinnosť vzdelávania na základných školách. V skutočnosti ide o nebezpečnú propagandu," zdôraznili z rezortu.
        
Účastníkov chcú podľa ich slov presvedčiť napríklad o tom, že inklúzia detí nie je potrebná alebo demokratická emancipácia žien je omyl. Avizovali, že program obsahuje témy od histórie, ktorá vidí Ježiša Krista ako Slováka, až po "omyly Komenského".
        
Ako upozornili, v programe absentujú mená odborných garantov a prednášajúcich. Webstránka, na ktorú sa mail odvoláva, takisto neobsahuje o seminári žiadnu informáciu. Zároveň prihlásení nie sú oboznámení s tým, ako sa bude narábať s ich údajmi. V žiadnej slovenskej vedeckej a univerzitnej knižnici ani v Centrálnom registri evidencie publikačnej činnosti neexistuje podľa ich slov záznam o vedeckom výskume, kde by bol autorom organizátor konferencie.
        
"Veríme, že pedagogickí a odborní zamestnanci a zamestnankyne škôl, ktorí a ktoré svoje vzdelanie získali relevantným štúdiom dejín, filozofie, náboženstva, etickej výchovy a ďalších disciplín, ktorým sa tento seminár chce venovať, dokážu kriticky posúdiť takúto pozvánku," dodali z ministerstva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]