Autor textu: TASR
25.03.2024

VIDEO: Agrorezort podporí stredné odborné školstvo a vedu i výskum na univerzitách

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) predstavuje garanta stredného odborného školstva v rámci SK8 a Stredná odborná škola Pruské je jedinou školou v TSK, ktorá vychováva absolventov v poľnohospodárskych odboroch.

Na snímke minister pôdohospodárstva Richard Takáč po podpise memoranda v obci Pruské v pondelok 25. marca 2024. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Pruské 25. marca (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podporí stredné odborné školstvo a vedu i výskum na univerzitách. Vyplýva to z memoranda, ktoré v pondelok v Pruskom podpísal šéf agrorezortu Richard Takáč (Smer-SD) s predstaviteľmi Združenia samosprávnych krajov (SK8) a rektormi troch univerzít. 

"Mojou úlohou je vytvárať vhodné podmienky a zabezpečiť všetky podporné mechanizmy na rozvoj odborného školstva, ktoré vychováva mladú krv pre sektor poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva. Verím, že podpis memoranda je začiatkom nastavenia úspešnej spolupráce s akademickou obcou a krajmi a prispejeme spoločným úsilím k zachovávaniu a zatraktívneniu agrárnych foriem štúdia a následne práce v agrosektore," skonštatoval minister.

Cieľom memoranda je vytvorenie základného rámca pre partnerstvo strán zaväzujúcich sa aktívne spolupracovať v oblasti odborného vzdelávania, prípravy žiakov a študentov na výkon povolania a odborných činností, vedy, výskumu, inovácií a poradenstva pri napĺňaní spoločných cieľov pre rozvoj agrorezortu. 



Spolupráca bude zameraná najmä na posilnenie postavenia agrorezortu, prenos poznatkov a inovácií do praxe a odovzdávanie skúseností z praxe pre rozvoj stredného odborného vzdelávania ako jedného zo základných prvkov udržateľnosti ľudského potenciálu v agrorezorte. 

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) predstavuje garanta stredného odborného školstva v rámci SK8 a Stredná odborná škola Pruské je jedinou školou v TSK, ktorá vychováva absolventov v poľnohospodárskych odboroch.

Signatármi memoranda sú minister pôdohospodárstva, predseda SK8 Jozef Viskupič, predseda TSK a podpredseda SK8 Jaroslav Baška, rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Klaudia Halászová, rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil a rektor Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Jozef Nagy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]