Autor textu: Ekonomická univerzita v Bratislave
15.04.2024

Modelová konferencia zaplnila Aulu Ekonomickej univerzity v Bratislave

17. ročník Modelovej konferencie študentov Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Foto: Modelová konferencia 2024

V utorok 9. apríla ožila Aula Ekonomickej univerzity v Bratislave už 17. ročníkom Modelovej konferencie študentov Fakulty medzinárodných vzťahov a to za prítomnosti vyše 400 účastníkov. Tohtoročná konferencia sa niesla v duchu témy „Polarizácia spoločnosti ako determinant globálnych rizík“ a priniesla dve panelové diskusie. Panelové diskusie rovnako ako celá konferencia prebiehali v anglickom jazyku.

Na úvod sa študentom prostredníctvom videa prihovoril Generálny tajomník OSN, António Guterres a čestný hosť konferencie, Martin Nesirky, riaditeľ Informačnej služby OSN vo Viedni.

Politický panel viedol predseda politickej sekcie Ján Orda Oravec. Jeho hostia Iveta Radičová, Oľga Gyarfášová a Vladimír Šucha priniesli študentom informácie zo zákulisia slovenskej politiky, vysvetlili im dôvody súčasnej polarizácie spoločnosti, poukázali na jej možné príčiny a vyzvali študentov „to take the action and be the change“, čím vyzdvihli dôležitosť zapájania mladých ľudí do verejnej sféry.

Vladimír Šucha sa zameral na význam a silu digitalizácie v globálnej politike, rovnako vyzdvihol dôležitosť mentálneho zdravia mladých ľudí a riziká, ktoré prinášajú sociálne siete.
Oľga Gyárfášová poukázala na dôležitosť spolupráce pri hľadaní riešení konfliktov, potrebu kompromisov a vzájomné porozumenie pre zmenšenie dopadov polarizácie v spoločnosti.
Pani Radičová povzbudzovala mladých študentov, aby boli aktívnymi občanmi, menili našu spoločnosť k lepšiemu, poukazovala na súvislosti medzi chybami z minulosti a príležitosťami na zmenu v budúcnosti a svoj vstup zakončila slovami „Don´t worry, be happy“, čím v nás všetkých vzbudila ambície a chuť angažovať sa na domácej a zahraničnej politickej scéne, aby sme spravili spoločnosť viac „happy“.

Ekonomický panel viedol predseda ekonomickej sekcie Ivan Sokolovský. Jeho hostia Ivan Mikloš, Barbora Stanová a Pavol Griger sa zamerali na význam ekonomiky a jej dopad na spoločnosť. Diskutovali o možných ekonomických dôvodoch polarizácie ale aj o jej dopadoch. Ivan Mikloš sa zameral na výhody a nevýhody eurozóny, vysvetlil študentom trhový mechanizmus, čo je to inflácia, ako funguje hospodárska a menová únia a celkový význam ekonomických mikro a makro ukazovateľov v spoločnosti a ako ich vývoj môže prispievať alebo zmierňovať úroveň polarizácie v spoločnosti. Barbora Stanová s Pavlom Grigerom sa zamerali viac na „business“ stránku. Priniesli praktické informácie z korporátneho sveta, ekonomické trendy a podnikateľský pohľad.

Konferenciu zavŕšilo tanečné vystúpenie umeleckého telesa Momentum Dance Team, po ktorom nasledoval spoločný obed, voľná diskusia a networking.

Záštitu nad konferenciou prebralo Zastúpenie Európskej Komisie na Slovensku, ktorému rovnako ako ostatným partnerom ďakujeme.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]