Autor textu: Zuzana Mészárosová
22.04.2024

Medzinárodný eTwinning seminár Wellbeing a eTwinning v materskej škole zaujal

Veľmi inšpiratívny bol keynote skúsenej ambasádorky eTwinning Nely  Lohyňovej na tému: „Dobrý život je proces nie stav“.

Účastníci seminára. Foto: Zuzana Mészárosová

eTwinning, ktorý je súčasťou Európskej platformy školského vzdelávania, v rámci ktorej pedagógovia spolupracujú na projektoch s inými školami z rôznych európskych krajín. Platforma je súčasťou Programu celoživotného vzdelávania Európskej únie a umožňuje učiteľom a študentom komunikovať, spolupracovať a zároveň rozvíjať ich profesionálny rozvoj. Slovenská NSO v Žiline uskutočnila svoj prvý medzinárodný seminár v tomto kalendárnom roku, tento krát pre učiteľky materských škôl. Ústrednou témou Trilaterálneho eTwinningového seminára bol wellbeing  a eTwinning v materskej škole.

pic
Seminár eTwinning. Foto: Zuzana Mészárosová

Tento sa uskutočnil v Trenčíne od 18. – 20. apríla 2024 pre učiteľky MŠ zo Slovenska, Českej republiky a Poľska.  Počas seminára bola podporená téma roka eTwinning – „Wellbeing“ -  pohoda v škole.  S rastúcim uznaním zásadného vplyvu wellbeingu na výsledky žiakov a celkovú životnú spokojnosť ide eTwinning o krok ďalej s cieľom poskytnúť pedagógom príležitosť preskúmať a integrovať celoškolský prístup k pohode a duševnému zdraviu i v rámci predprimárneho vzdelávania, a vedie i k tomu, ako efektívne využívať vo vyučovaní technológie, inovácie, nové pedagogické prístupy, ako podporovať rozvoj digitálnej gramotnosti a integráciu projektov eTwinning v materských školách.

pic
Seminár eTwinning a Katarína Hrbáňová. Foto: Zuzana Mészárosová

Seminár otvorila koordinátorka eTwinning Slovensko Katarína Hrbáňová a spolu s predstaviteľmi NSO z ČR a Poľska privítali päť desiatok účastníčok seminára. Veľmi inšpiratívny bol keynote skúsenej ambasádorky eTwinning Nely  Lohyňovej na tému: „Dobrý život je proces nie stav“.

pic
Seminár eTwinning a Nela Lohyňová. Foto: Zuzana Mészárosová

Worskshop „Digitálne kompetencie hravo“, lektorované ambasádorkami eTwinning Michaelou Rumankovou a Henrietou Belánovou boli venované digitálnym nástrojom využívaným v projektoch spolupráce eTwinning. Workshop „ESEP Wellness & Spa“, vedený poľskou ambasádorkou Annou Urbasik a etwinnerkou Danuto Górnicz sa zameral na efektívne využitie bezpečného priestoru eTwinning pre online školskú spoluprácu. Ambasádorka eTwinning Zuzana Mészárosová vo svojom workshope „Krok za krokom k úsešnému projektu eTwinning“ predstavila účastníkom  seminára inovatívne stratégie ako vytvoriť kvalitný a úspešný projekt eTwinning. Prostredníctvom hry Actionbound účastníci seminára spoznávali mesto Trenčín a tento inšpiratívny a akčný deň bol ukončený wellnesom a bowlingom. 

pic
Seminár eTwinning a Michaela Rumanková a Henrieta Belánová. Foto: Zuzana Mészárosová
pic
Seminár eTwinning. Foto: Zuzana Mészárosová
pic
Seminár eTwinning a Zuzana Mészárosová. Foto: Zuzana Mészárosová
pic
Aktivita Actionbound v meste Trenčín. Foto: Zuzana Mészárosová

Účastníci seminára sa mohli tešiť i príkladom dobrej praxe eTwinning projektov skúsených učiteliek MŠ. Na záverečnom workshope si učitelia našli partnerov pre projekty, zaregistrovali ich a naplánovali svoju budúcu kolaboráciu. 

pic
Seminár eTwinning. Foto: Zuzana Mészárosová

Trilaterálny eTwinning seminár v Trenčíne bol pre učiteľky MŠ zo Slovenska, Českej republiky a Poľska skvelou možnosťou popracovať na svojom profesionálnom rozvoji a raste, ako i jedinečnou príležitosťou nájsť si partnera na projekt.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]