Autor textu: Zuzana Mészárosová
26.04.2024

Regionálne kolo súťaže Mladý Európan v Komárne úspešné

Súťaž Mladý Európan v Komárne splnila svoje poslanie - zvýšiť povedomie participatívneho občianstva v EÚ medzi študentmi stredných škôl. 

Foto: Zuzana Mészárosová

19. ročník obľúbenej vedomostnej súťaže „Mladý Európan“ sa v roku 2024 koná pod záštitou výkonného  podpredsedu Európskej komisie pána Maroša Šefčoviča. Poslaním súťaže je zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. 

pic
Foto: Zuzana Mészárosová

Nosnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších
pamätihodnostiach EÚ. Hlavnými témami tohto ročníka súťaže sú: Európske voľby, Európsky rok zručností, podpora digitálnej gramotnosti a boj proti dezinformáciám, programy EÚ pre mladých ľudí a priority Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyen. Najmä Európska zelená dohoda, NextGenerationEU, Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti, Spoločná poľnohospodárska politika, stratégia Z farmy na stôl, Stratégia v oblasti biodiverzity. Taktiež Európsky parlament, Rada Európskej únie a krajiny predsedajúce Rade Európskej únie v roku 2024, konkrétne Belgicko a Maďarsko. V neposlednom rade tiež zahraničné vzťahy a pôsobenie Európskej únie navonok, i vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine.

pic
Foto: Zuzana Mészárosová

25. apríla 2024 cenrum Europe Direct Komárno uskutočnilo regionálne kolo súťaže Mladý Európan v Konferenčnom centre Univerzity J. Selyeho pre 9 súťažných tímov z okresov Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky a Levice.

pic
Víťazné družstvo z GAV Levice Foto: Zuzana Mészárosová

Prvé kolo regionálnych súťaží pozostávalo z vedomostného testu o Európskej únii. V druhom kole mali súťažiaci preukázať svoje zručnosti v oblasti mediálnej gramotnosti. V treťom kole čakali na súťažné družstvá zaujímavé vedomostné otázky doplnené obrázkami európskych osobností, dominát a zaujímavostí. Súťaž bola veľmi vyrovnaná. Na treťom mieste sa umiestnilo súťažiace družstvo z Obchodnej akadémie Levice, druhé miesto patrilo študentom z Gymnázia P. Pázmáňa s VJM Nové Zámky. Víťazom regionálneho kola sa stalo súťažiace trojčlenné družstvo Gymnázia A. Vrábla z Levíc, ktoré  postupuje do celoslovenského kola tejto súťaže, ktoré sa uskutoční 12. júna 2024 v Žiline.

pic
2. miesto - Gymnázium P. Pázmáňa s VJM Nové Zámky Foto: Zuzana Mészárosová
pic
3. miesto: Obchodná akadémia levice  Foto: Zuzana Mészárosová

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]