Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Adriana Kmecová
13.05.2024

V materskej škole v Humennom sa rozvíja nový projekt zameraný na finančnú gramotnosť detí

Finančná gramotnosť detí v materskej škole

Ilustračná snímka. FOTO TASR/DPA

Humenné 13.05.2024 (Skolske.sk)

V materskej škole na Ul.dargovských hrdinov v Humennom sa momentálne rozvíja nový a inovatívny projekt, ktorý by mohol zmeniť budúcnosť mnohých detí. Tento projekt s názvom Euro Akadémia  sa zameriava na finančnú gramotnosť, čo je kľúčová zručnosť pre úspech v dnešnom svete. Finančná gramotnosť detí je nielen o tom, ako managovať peniaze, ale aj o rozvoji schopností plánovať, robiť rozhodnutia a investovať do budúcnosti. Projekt bol realizovaný aj v rámci eTwinningu. Okrem toho, že eTwinning poskytuje jedinečnú príležitosť pre deti spoznávať rôznorodé kultúry a tradície, tiež podporuje ich digitálnu gramotnosť a schopnosť pracovať v tíme. Tieto zručnosti sú kľúčové v súčasnom digitálnom veku a ich rozvoj už v predškolskom veku môže mať dlhodobý pozitívny dopad na budúci úspech detí. Tieto aktivity nie len rozširujú obzory detí a učia ich o rôznych kultúrach, ale tiež podporujú rozvoj ich jazykových schopností, kreativity, spolupráce a porozumenia u detí, čo je dôležité nielen pre ich osobný rozvoj, ale aj pre budúce úspechy a vzťahy vo svete a sú čoraz viac prepojené a multikultúrne.            

V súčasnosti čelíme situácii, kde je finančná gramotnosť často opomínaná vo výchovno-vzdelávacom procese. Projekt Euro Akadémia sa snaží túto medzeru naplniť a začať s výchovou detí v oblasti financií už v ranom veku. Jedným z cieľov tohto projektu je naučiť deti základy financií, ako napríklad rozpoznávanie mincí a bankoviek, rozdiel medzi šetrením a utratením, či základy plánovania financií. Tieto zručnosti sú kľúčové pre budúce úspešné finančné rozhodnutia. V rámci projektu sa deti učia prostredníctvom hrových aktivít a interaktívnych hier. Okrem toho, že sa deti učia o peniazoch, projekt tiež podporuje dôležité hodnoty ako zodpovednosť, spolupráca a plánovanie. Tieto hodnoty sú neoddeliteľnou súčasťou finančnej gramotnosti a ich rozvoj u detí môže mať pozitívny dopad na ich celkový život. Veríme, že investícia do finančnej gramotnosti detí v materských školách je investíciou do budúcnosti. Dáva to deťom silný základ, ktorý im umožní lepšie porozumieť a riadiť svoje financie v dospelosti, všetko formou hier a vzdelávacích aktivít primeraných vekovým osobitostiam a záujmom detí.            

Je našou zodpovednosťou ako spoločnosti zabezpečiť, aby naše deti mali prístup k takýmto vzdelávacím iniciatívam, ktoré im pomôžu stať sa finančne gramotnými a sebavedomými dospelými.

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]