Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
11.06.2024

Minister Drucker chce rokovať so zástupcami ÚMS a ZMOS o financovaní materských škôl

ÚMS vyjadrila nesúhlas s aktuálnym návrhom zákona o financovaní materských škôl a rezort školstva, výskumu, vývoja a mládeže vyzvala, aby reformu prepracovala.

Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava 11. júna (TASR) - Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD) sa v najbližších dňoch plánuje stretnúť so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Rokovať by mali aj o navrhovaných zmenách pri financovaní materských škôl. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR tak reagovalo na pondelňajšiu výzvu ÚMS, ktorá nesúhlasí s pripravovanými zmenami.
        
ÚMS vyjadrila nesúhlas s aktuálnym návrhom zákona o financovaní materských škôl a rezort školstva, výskumu, vývoja a mládeže vyzvala, aby reformu prepracovala.
        
Materské školy sú v súčasnosti pod kompetenciou samospráv, po reforme však budú financované štátom, ktorý podľa únie zoberie samosprávam časť podielových daní určených pre aktuálny počet detí. Mestá tak podľa nej prídu o peniaze natrvalo.
        
​​​​​​​Únia vníma tiež zásadné rozdiely pri financovaní súkromných a obecných materských škôl. Súkromné školy sa podľa nej nemusia zaoberať niektorými povinnosťami, pretože tie za nich riešia obecné školy, no s tým sú spojené vyššie finančné náklady. Doplnila, že súkromné materské školy sú viac zvýhodňované, pričom obecné materské školy si často musia na svoju prevádzku hľadať iné zdroje financovania.

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]