Autor textu: doc. ThDr. Peter Borza, PhD.,
04.02.2019

UPJŠ uvedie premiéru dokumentu s výpoveďami ľudí preživších holokaust

Podujatie sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

Košice 4. februára (Skolske.sk)

Premiéra krátkych filmových dokumentov s výpoveďami ľudí, ktorí prežili holokaust, pripravila Katedra histórie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach – v spolupráci s Múzeom holokaustu v Seredi a združením Ester. Uskutoční sa vo štvrtok 7. februára o 17.00 hodine sa v Historickej aule Rektorátu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Na príprave podujatia spolupracuje aj občianske združenie Edah, ktoré sa mapovaniu výpovedí žijúcich pamätníkov venuje od roku 2008.

Popri známych faktoch a vedeckých výskumoch je práve osobná ľudská výpoveď jedinou cestou k pochopeniu, čím všetkým museli obete holokaustu prejsť.

„Čím menej hlasov vypovedajúcich o ľudskej krutosti zostáva, tým ďalej musí ich posolstvo zájsť,“ hovorí producent filmov a riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok. Dokumenty s výpoveďami Elvíry Feldmarovej, Fridricha Feldmara, Ivana Kamenského, Michala Kleina a Juraja Szánta režíroval Rado Dubravský.

Podujatie je venované pamiatke Juraja Szánta, ktorý sa premiéry nedožil.

Deviateho decembra s poslednou chanukovou sviečkou dohorel aj jeho život a vo veku 99 rokov nás navždy opustil. Navštívil som ho 1. decembra, keď sme zapaľovali prvú sviečku na chanukiji. Priniesol som mu ukázať film, ktorý sme o ňom natočili. Keď som sa ho spýtal, kam by teraz išiel ak by mohol vstať z postele a vybehnúť na ulicu, odpovedal, že do práce. Tak rád by ešte tvoril

Martin Korčok

J. Szánto bol architekt – v profesii pokračoval v šľapajach svojho otca a jeho životný príbeh si bude môcť pozrieť každý, kto navštívi Múzeum holokaustu v Seredi. „Pán Szánto tam bude tiež, v našich srdciach. Práve v takýchto chvíľach si uvedomujem, aký zmysel má naša práca,“ dodáva M. Korčok.

Vo filmoch účinkujú aj študenti Gymnázia Juraja Hronca v Bratislave. Pre väčšinu z nich je to prvá priama skúsenosť a stretnutie s preživšími. Pod vedením vnuka preživších Daniela Feldmara tak získali unikátnu príležitosť zažiť výpovede o osobných príbehoch a udalostiach spred trištvrte storočia. Medzi gymnazistami, ktorí sa na výrobe filmov podieľali, je aj mladý slovenský herec David Krajčík, známy zo seriálov Superhrdinovia (STV) alebo Naši (JOJ), v ktorých začínal ako detská herecká hviezda.

Filmy sú realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Filmy obsahujú anglické titulky.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]