Autor textu: TASR
06.06.2019

V bratislavskom SEDF vystavujú študenti VŠVU diplomové práce 

Prezentujú rôzne podoby súčasnej fotografie.

Bratislava 6. júna (TASR)

 Stredoeurópsky dom fotografie (SEDF) v Bratislave zaplnili na dvoch poschodiach svojimi prácami študenti Katedry fotografie a nových médií Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Potvrdzuje to názov výstavy Diplomovky. 
​​​​​​​
      "Toto je pre študentov slávnostná situácia a zároveň pre pedagógov nostalgická, pretože nás opúšťajú," povedala na stredajšej (5. 6.) vernisáži vedúca katedry a kurátorka výstavy Silvia Saparová.

      Podľa nej sú na tam prezentované rôzne podoby súčasnej fotografie. Okrem klasických čiernobielych a farebných fotografií je to projekcia na sklo, videozáznam, a na chorú kožu možno pozerať priezorom. Niektoré záverečné práce sú aj v knižnej podobe.

      Lea Kálazi v priestorovej prírodnej inštalácii v strede miestnosti a na veľkoplošných fotografiách v rámci projektu Immaterial vystavuje v rohu pokrčený autoportrét na zlatej textílii. "Vychádzam z reálnych zážitkov, ktoré boli impulzom, vzdorom voči spoločenskému správaniu súčasnej doby a jej hodnôt. Kladiem si otázky o štruktúre súčasného človeka a jeho spôsobe existencie, ako aj o tom, čomu prisudzuje materiálnu i duchovnú hodnotu," informuje v priloženom texte autorka. 

      Aj Filip Drábek, Sára Sarvašová, Alžbeta Frajková a Kristína Káziková textom a inštaláciou v samostatnom priestore zdôvodňujú svoje podnety na diplomovú tvorbu. Okrem osobných skúseností a výpovedí sa venujú všeobecnejším spoločenským problémom súčasnej mladej generácie, komunikácií a digitálnym technológiám. Tiež ľudskému zdraviu, pamäti a traume, používaniu nevhodných materiálov na textilné odevy a vplyvom na životné prostredie. 

      Výstava potrvá do 30. júna. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]