Autor textu: Natália Juhászová
12.06.2019

Exkurzia do sveta nevidiacich 

Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhajú nevidiacim spoznávať svet.

Foto: Mgr. I. Tóthová

Kráľovský Chlmec 12. júna (Skolske.sk) 

V tomto školskom roku navštívili ZŠ v Kráľovskom Chlmci predstavitelia Únie nevidiacich a slabozrakých. Písali sme o tom aj na stránke TASR. Predviedli nám mnoho pomôcok, ktoré požívajú títo ľudia a pomohli nám vcítiť sa do ich neľahkej situácie, lebo sme ich mohli vyskúšať osobne.

            Dňa 17. mája  sme sa s mojimi spolužiakmi a s pani učiteľkou I. Tóthovou preto vybrali na exkurziu do Košíc, aby sme sa mohli zoznámiť aj s viacerými pomôckami, ktoré ľudia s týmto postihnutím používajú. Prístroje, ktoré používajú pri svojej práci, sme mohli nielen vidieť, ale aj vyskúšať. Pre nás to nebolo ľahké, pracovať s nimi, hoci sa nám to predtým také zdalo. Vyučujúci nám vysvetlili, že nevidiaci sa to učia dlhé roky, preto im to ide šikovne. Podobne ako my sa učíme čítať a písať, aj oni začínajú všetko od začiatku.

pic
Foto: Mgr. I. Tóthová

Takýmto spôsobom spoznávajú tých istých hrdinov kníh, ktorých poznáme my. Preto bolo pre mňa najzaujímavejšie to, ako sa knihy Braillovým písmom tlačia.            

Všetci sme sa zhodli na tom, že je ťažké prekonať to, že nemôžu vidieť svet tak, ako ho vidíme my, vidiaci. Budeme si všetci vážiť to, že vidíme a dávať si pozor na zrak. Ďakujeme všetkým, ktorí rôznym spôsobom pomáhajú nevidiacim spoznávať svet okolo nás.  

Redaktor junior TASR: Natália Juhászová, 8. A                          
Foto: Mgr. I. Tóthová

pic
Foto: Mgr. I. Tóthová
pic
Foto: Mgr. I. Tóthová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]