Autor textu: TASR
18.06.2019

Prax by mohli študenti zdravotníckych škôl získať aj v iných typoch nemocníc 

Môže to zvýšiť záujmu o štúdium.

Foto: Ilustračné foto TASR

Bratislava 18. júna (TASR)

 Prax by mohli študenti stredných zdravotníckych škôl získať po novom aj vo všeobecnej nemocnici zaradenej do pevnej siete poskytovateľov či v univerzitnej nemocnici.  Tie by sa po uzatvorení zmluvy o praktickom vyučovaní tak mohli pridať k fakultným nemocniciam, ktoré prax uskutočňovali doteraz. Návrh predložili poslanci Národnej rady (NR) SR Peter Pamula a Štefan Zelník (obaja SNS). Tí si od toho sľubujú väčší záujem mladých o štúdium.
     

Týmto návrhom reagujeme na možnosť ďalšieho dovzdelania praktických sestier. Nemalo to byť iba o nejakom premenovaní zdravotníckych asistentov. Zriadili sme nový zdravotný odbor praktická sestra. Chceme, aby sa títo absolventi mohli vzdelávať v tesnej blízkosti svojho bydliska, teda aj v okresných nemocniciach. Doteraz museli cestovať do sídiel, kde bola fakultná nemocnica, čo veľmi komplikovalo ďalšie vzdelávanie.

Šéf parlamentného výboru pre zdravotníctvo Zelník

 " Nádeja sa, že vo všeobecnej nemocnici sa môžu dokonca praktikantom venovať intenzívnejšie.
  
    Takýto krok by mal podľa predkladateľov prispieť k podpore geografického rozloženia odborného vzdelávania na stredných zdravotníckych školách na Slovensku, k nárastu záujmu a počtu uchádzačov o štúdium, teda aj počtu zdravotníckych pracovníkov v praxi, a tiež by to malo podporiť zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre občanov.
​​​​​​​
      Po prijatí takejto úpravy je možné podľa predkladateľov návrhu očakávať zlepšenie dostupnosti vzdelávania pre študentov na stredných zdravotníckych školách a rovnako aj zvýšenie záujmu o štúdium. "To môže smerovať k zvýšeniu počtu absolventov, a tým by navrhované opatrenie mohlo prispieť k optimalizácii v súčasnosti nízkeho počtu odborne kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov najmä v okresoch, ktoré sú v súčasnosti znevýhodnené z dôvodu obmedzenia možnosti vykonávania vyššieho odborného štúdia výlučne v pôsobnosti stredných zdravotníckych škôl so sídlom v mieste existujúcich fakultných nemocníc," uzavrel Zelník.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]