Autor textu: TASR
20.06.2019

Deti z Košíc vyhrali slovenské finále Jaguar Primary School Challenge 

Porotu presvedčili konštrukčnými vedomosťami a tímovou prácou.

Foto:Youtube

 Nitra 20. júna (TASR)

 Žiaci zo Spojenej školy sv. Košických mučeníkov z Košíc vyhrali slovenské finále Jaguar Primary School Challenge, v ktorom porazili takmer stovku nádejných mladých technikov z 12 tímov. Počas piatich hodín si zmerali znalosti z konštrukcie, marketingu, prezentácie a rýchlostnej skúšky na dráhe. Finále sa uskutočnilo v stredu v priestoroch nitrianskej automobilky Jaguar Land Rover. Do 2. ročníka súťaže sa prihlásilo 28 škôl z celého Slovenska. 

      Víťazný tím presvedčil porotu svojimi komunikačnými schopnosťami, konštrukčnými vedomosťami a tímovou prácou.

Deti dokázali napríklad vytvoriť auto pomocou 3D softvéru. Deti nám kladú otázky, na ktoré nemusíme nevyhnutne poznať odpovede, takže sa musíme neustále učiť a rozvíjať spolu s nimi. Je to skvelý projekt pre deti.   

Učiteľ a mentor víťazného tímu Milan Hovanec



      Súťaž je súčasťou celosvetového vzdelávacieho programu pre základné školy, ktorého cieľom je rozvíjať mladé talenty v oblasti techniky a dizajnu automobilov. V aktuálnom ročníku absolvovalo vzdelávací program na Slovensku 28 škôl, celkovo sa doň zapojilo 230 detí. Žiaci spolu so svojimi pedagógmi strávili približne šesť mesiacov konštruovaním a testovaním súťažných autíčok, pomáhali im aj mentori spomedzi samotných zamestnancov nitrianskej automobilky.
​​​​​​​
      V rámci vzdelávacieho programu Jaguar Primary School Challenge tímy žiakov základných škôl navrhujú, konštruujú, testujú a pretekajú s miniatúrnymi pretekárskymi autami. Žiaci pri tom využívajú počítačovú techniku a základné inžinierske zručnosti na vytvorenie malého modelu autíčka, ktoré sa pohybuje po 20 metrov dlhej trati pomocou stlačeného vzduchu. Výsledky práce žiakov potom posúdi porota na základe všetkých častí ich práce, vrátane písomného projektu a verbálnej prezentácie. Program bol spustený vo Veľkej Británii v roku 2011, Slovensko sa doň po prvý raz zapojilo v roku 2017.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]