Autor textu: Jana Ikrényiová
23.06.2019

Deti zo sociálne znevýhodneného prostredia môžu byť úspešné 

Pomáha im projekt Škola otvorená všetkým.

Foto: ŠOV

Bratislava 23. júna (TASR)

Slabá dochádzka a nízka úspešnosť v škole. To sú spoločné menovatele, ktoré sprevádzajú žiakov, spravidla zo sociálne znevýhodneného prostredia, respektíve z marginalizovaných rómskych komunít po nástupe do školy. Národný projekt Škola otvorená všetkým dokazuje, že cesta k zlepšeniu prospechu, správania či dochádzky existuje. Informuje o tom rezort školstva na svojej internetovej stránke. 

      Príkladom je celodenný výchovný systém (CVS), ktorý je možné nastaviť v podmienkach akejkoľvek školy. Jeho podstatou je práca so žiakom aj po vyučovaní, kedy je vytvorený dostatočný priestor pre prípravu na ďalší deň. Pre žiakov zo sociálne znevýhodnené prostredia je to podstatná súčasť CVS, nakoľko domáce prostredie im to často neumožňuje.

      Súťaže pre žiakov realizuje projekt pravidelne s cieľom ukázať, ako sa dá podporiť kreativita a šikovnosť žiakov aj po vyučovaní, formou činnosti v záujmových útvaroch. Tie predstavujú druhý pilier CVS, kde žiaci môžu vyniknúť aj v inej sfére, ako len učenie.

      Podľa členov projektu Škola otvorená všetkým žiaci v súťažiach dosiahli viaceré úspechy. Boxerský krúžok na Základnej škole Ivana Krasku v Trebišove pod vedením zástupcu riaditeľa Martina Farbara sa môže pochváliť siedmimi titulmi majstrov Slovenska v boxe v kategórii žiaci a dorastenci a tiež 1. miestom vo svojej váhovej kategórii na medzinárodnom turnaji v Kline. Úspechy v mimoškolských súťažiach, ktorých sa zúčastňovali žiaci navštevujúci CVS, však nie sú podľa zástupcu riaditeľa tie najdôležitejšie.

      "Najdôležitejším úspechom CVS v prostredí našej školy bola zlepšená dochádzka žiakov, znížený počet detí zaradených do špeciálnych škôl a zlepšenie prospechu žiakov, ktorí navštevovali záujmové útvary," poznamenal. Aj šiestačky zo Základnej školy s materskou školou v Ožďanoch, ktoré v rámci programátorského krúžku pod vedením Milady Valkovej vytvorili počítačovú hru s názvom Separáčik, sa môžu pýšiť prvým miestnom z finále súťaže Scratch Match.

      Národný projekt Škola otvorená všetkým končí v novembri tohto roku. V čom sa školy zapojené do projektu zhodnú je jeho hlavný prínos spočívajúci v poskytnutí finančného zázemia pre inkluzívny tím a financovanie CVS, kde sa žiaci mohli pripravovať na vyučovanie a následne sa venovať voľnočasovým aktivitám. Projekt implementuje Metodicko-pedagogické centrum v rámci operačného programu Ľudské zdroje od februára 2016 do novembra. Z Európskeho sociálneho fondu bolo na neho vyčlenených takmer 30 miliónov eur.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]