Autor textu: Vladimír Bačišin
16.07.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to služba

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: pexels.com

Bratislava 16.07.2019 (Skolske.sk)


Služba je nehmotný ekonomický statok. Spotrebúva sa v momente, keď je vyrobená. Služby sú výsledok určitej ekonomickej činnosti, teda práce. Cieľom služieb je uspokojovať ľudské potreby.
Služba je hospodárska činnosť uspokojujúce určitú potrebu. Jej výsledkom je užitočný efekt, nie hmotný statok, teda výrobok. Služby sa obvykle rozlišujú podľa toho, či uspokojujú kolektívne, alebo individuálne potreby. Služby uspokojujúce kolektívne potreby sú hradené z verejných zdrojov. To je rozpočet štátu, alebo samosprávy, teda obce, ale okres, či kraja. Služby uspokojujúce individuálne potreby sú hradené zo súkromných zdrojov. Platia si ich sami ľudia zo svojho rozpočtu. Služby sa
delia sa na základné a doplnkové.

Môže ísť pritom o služby materiálnej alebo nemateriálnej povahy. K službám materiálnej povahy možno zaradiť napríklad opravárenské a údržbárske práce, služby nákladnej dopravy, obchodu, časti spracovateľského priemyslu a pod. Za služby nemateriálnej povahy považujeme služby školstva, vedy, kultúry a iných oblastí nevýrobnej sféry.

Služby majú niekoľko vlastností. Prvou je nemožnosť skladovania. To znamená, že  služby nemožno poskytovať do zásoby. Druhou vlastnosťou je nedeliteľnosť.  Poskytnuté služby nemožno nijako deliť. Tovary sa dajú deliť. Napríklad voda sa dá rozliať do niekoľkých pohárov. Treťou vlastnosťou je to, že služby sú nehmotné. To znamená, že sa nedajú odvážiť. Štvrtou vlastnosťou je to, že služby sú premenlivé. Závisia do toho kto, kedy a kde ich poskytuje. Služby sa nedajú na rozdiel od tovarov vlastniť. Zákazník vlastní len právo na poskytnutie služby.
​​​​​​​
Službou môže byť oprava topánok. Prinesiete obuvníkovi topánky. Najčastejším druhom opravy obuvi je výmena podošvy. Ďalším rozšíreným druhom služby je oprava vodovodu. Opravári vodovodov najčastejšie vymieňajú tesnenia, kohútiky, alebo filtre vodovodov.
Sú však aj známe služby spojené s nehnuteľnosťami, právom, účtovníctvom, financiami, zdravým stravovaním a inými oblasťami ekonomickej činnosti, ale aj spoločenského života.

Súvisiace články:
​​​​​​​

Abeceda ekonomiky – čo je to tovar
Abeceda ekonomiky – William Petty​​​​​​​

pic
Foto: pexels.com

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]