Autor textu: Vladimír Bačišin
17.07.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to výmenný obchod

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixeles

Bratislava 17.07.2019 (Skolske.sk)

Výmenný obchod fungoval keď neboli peniaze, ale ľudia mali prebytok tovarov. Preto si ich chceli vymeniť za tovary, ktorých bol nedostatok. Výmenný obchod môže existovať aj v súčasnosti. Pozrime sa na jeden príklad.

Aj dnes nie všetci majú všetko. Ľudia majú niekedy niečo nazvyš. Súčasne potrebujú niečo čo má iný človek. Znamená to, že svoje prebytky vymieňajú za niečo čo potrebujú. Predstavte si, že Janko má nazvyš jablká. Martinka má nazvyš pomaranče. Mohli by si vzájomne vymeniť jeden druh ovocia za druhý.

Ak má Janko nazvyš jablká, ale nechce pomaranče od Martinky, ale chce jahody. Musí nájsť niekoho, kto môže jahody vymeniť za pomaranče. Našťastie Janko nájde svojho kamaráta Jožka. Ten je pripravený vymeniť jahody na pomaranče Martinky. Vtedy Martinka prinesie Jankovi jahody. On jej dá niekoľko jabĺk. Martinka, Janko a Jožko urobili výmenný obchod. Každý ma čo chcel. Aj bez peňazí sú šťastní.

Výmenný obchod, ktorý sa nazýva barter, alebo barterová výmena môže byť aj v obchodných vzťahoch. Pre tento typ obchodu môže existovať aj zmluva. Sú v nej dve strany A a B. Strana A sa v zmluve zaväzuje, že dodá strane B sto kilogramov jahôd. Strana B sa v zmluve zaväzuje, že za 100 kilogramov jahôd dodá 200 kilogramov jabĺk. Koľko akého tovaru sa vymení za koľko iného tovaru je vecou vzájomnej dohody oboch strán.

Zvyčajne sa výmenný obchod chápe ako výmena vlastníctva vecí; služby. Vzájomne si niečo môžu podniky, ale aj obyčajní ľudia.  Zmluva o výmene sa často označuje ako zmluva medzi jednotlivcami.
Ku výmenným obchodom najčastejšie dochádzalo a dochádza v spoločnostiach, v ktorých neexistuje peňažný systém, alebo v ekonomikách s nestálou menou, napríklad čase veľkého rastu cien, teda inflácie. Tí čo si vymieňajú tovary chcú ušetriť peniaze.
.

pic
Foto: Pixeles

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – čo je to služba
Abeceda ekonomiky – čo je to tovar​​​​​​​


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]