Autor textu: TASR
24.07.2019

Ľudové piesne v O. Lúke sú spievané aj v pôvodnom nárečí 

Podnadpis článku...

Foto:TASR

Zvolen/Ostrá Lúka 24.07.2019 (TASR)

Nielen zber a zápis ľudových piesní, ale aj podoba nárečia boli cieľom takmer trojročného výskumu zvolenskej etnografky Andrey Jágerovej v blízkej obci Ostrá Lúka. Výsledkom bude publikácia so stovkou piesní, ktorá vyjde ešte tento rok. Jej názov je Písanka s pesničkama.

      "Počas výskumu som absolvovala desiatky rozhovorov s tamojšími obyvateľmi. Veľkú časť materiálu mi tiež poskytla pani Anna Bartošová, ktorá vedie miestny folklórny súbor a zbiera ľudové piesne," povedala TASR Jágerová. "Pomohli mi pri tom aj bohaté archívy nahrávok Slovenského rozhlasu, Slovenskej akadémie vied, či Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra a Slovenského národného múzea v Martine," dodala.

      Podľa nej je už dnes veľmi ťažké určovať pôvod piesní, teda meno obce a miesta, kde tá-ktorá pesnička vznikla.

"Ľahšie je to už s piesňami, ktoré vznikli po druhej svetovej vojne, kedy vznikala takzvaná povojnová piesňová tvorba. V čase združstevňovania totiž vzniklo veľa družstevných pesničiek, z ktorých mnohé už majú aj svojich autorov.

      Okrem zberu a zápisu piesní sa zaoberala aj jazykom a tamojším nárečím. "Z pôvodného nárečia existujú dnes v obci už len jeho zlomky. Zaujímavé je, že v Ostrej Lúke sa využívalo takzvané druhotné mäkčenie. Miestni napríklad povedia "ťeň mlaďý chlapec," uviedla ďalej. 
​​​​​​​
      Špecifikom Ostrej Lúky je, že ľudia tam dodnes vo veľkom používajú "n" namiesto "m". Tak napríklad nepovedia "tam", ale "tan", namiesto "chodím" hovoria "chodín" a podobne. Pri podstatných menách sa používali tvary ako napríklad gombíke, rebríke, cukríke. "Zistila som ale, že podobným spôsobom hovoria aj obyvatelia susednej Dobrej Nivy, a tiež v obci Breziny či Dubové, ale napríklad aj v trochu vzdialenejších Pliešovciach a Sáse. Ľudia sa domnievajú, že tieto nárečové prvky sú v Ostrej Lúke vplyvom nemeckého elementu, ktorý bol v tejto oblasti prítomný celé stáročia," uzatvorila. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]