Autor textu: Vladimír Bačišin
22.07.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to cena

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixeles

Bratislava 22.07.2019 (Skolske.sk)

Cena je výmenná hodnota. V trhovej ekonomike je skoro vždy vyjadrená peňažných jednotkách. Je dohodnutá pri kúpe a predaji tovaru medzi kupujúcim a predávajúcim. Všeobecnejšie povedané je to suma, ktorej sa niekto musí vzdať, aby mohol získať nejaký statok alebo službu.

Pojem cena je základná ekonomická kategória. Veľkosť pomerov, alebo proporcia, sa dobrovoľnej výmene tovarov nazýva hodnota. Preto je cena hodnotou jednotky tovaru, ktorá je vyjadrená v peniazoch. Kilogram ryže má v obchodnom reťazci napríklad hodnotu 2 EUR. Platíme teda za neho cenu 2 EUR. To je teda finančné vyjadrenie hodnoty.

V každodennom jazyku cena je často synonymom slova hodnota. Väčšinou sa pýtame nasledovne: Koľko stojí kilogram ryže?

.Cena je peňažné vyjadrenie hodnoty výrobku pre zákazníka. Sú to príjmy pre firmu predávajúcu tovar, alebo ponúkajúcu službu.  Cena by mala byť pružná. Namala by byť nemenná.

To znamená, že ak je v ponuke veľa pečených hranolčekov, bufet ich nemôže nechávať na tej istej úrovni. Cenu by mal znížiť. Na každej porcii zarobí menej, ale predá ich viac. Ak by bolo na trhu málo bufetov s pečenými hranolčekmi, môže cenu zvýšiť.

Cenu ovplyvňujú vonkajšie faktory. Tým je ponuka, alebo dopyt. Sú okrem hranolčekov na trhu langoše a zemiakové placky? O čo majú ľudia väčší záujem?  Okrem toho je to kúpna sila ľudí. Majú ľudia peniaze na hranolčeky?

Cena pozostáva z nasledovných častí: náklady výrobcu (pestovateľa zemiakov), zisk pestovateľa, náklady veľkoobchodu (skladu zemiakov), zisk veľkoobchodu, náklady maloobchodu (bufetu pečúceho hranolčeky) a zisk maloobchodu.
​​​​​​​
Vo všeobecnosti platí, že čím viac článkov sa podieľa na preprave tovaru k ľuďom, tým vyššia je cena.  Z dlhodobého hľadiska by mala byť cena taká, aby bola udržateľná, teda viedla k zisku.  V súčasnosti existujú voľné trhové ceny, ale aj regulované ceny, na ktoré dohliada štát.

pic
Foto: Pixeles

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – kto bol John Locke​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – čo je to výmenný obchod



Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]