Autor textu: Vladimír Bačišin
23.07.2019

Abeceda ekonomiky – čo sú to peniaze

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixeles

Bratislava 23.07.2019 (Skolske.sk)

Peniaze sú všeobecne uznávaným aktívom, ktorým sa dá platiť za tovar. Aktívum je akákoľvek hodnota vo vlastníctve jednotlivca. Aktívami môžu to byť nielen peniaze, ale aj podiely vo firme, pozemky, nehnuteľnosti, drahé kovy.

Peniaze sú výsledkom rozdelenia práce. Kedysi všetci robili všetko. Pestovali obilie, chovali dobytok, vyrábali pracovné nástroje. Po čase sa začali špecializovať. Výmena tovarov obilia, dobytku a nástrojov mala naturálnych charakter. Jeden tovar sa vymieňal za druhý tovar. Existoval výmenný obchod, alebo barter.

Neskôr sa začali ako prostriedky výmeny používať niektoré druhy tovarov, za ktoré sa vzájomne vymieňali iné tovary. Boli to soľ, súkno, mušle, kožušiny, korenie, či dobytok.

Neskôr sa peniazmi stali drahé kovy ako striebro a zlato. Bolo to kvôli tomu, že drahé kovy mali rovnaké vlastnosti. Dali sa deliť na rôzne časti, ktoré boli trvanlivé. Zlaté a strieborné peniaze mali svoju vnútornú hodnotu. Tá vyplývala z hodnoty kovu, z ktorého boli razené mince.
S vývojom trhovej hodnoty boli kovové peniaze postupne nahradzované papierovými peniazmi a kovovými mincami z bežných kovov. Nie sú to peniaze s vnútornou hodnotou. Hodnota peňazí je dnes založená na dôvere. Ľudia a firmy veria v to, že papierovými peniazmi budú môcť zaplatiť za tovary a služby.

Peniaze sa stávajú zákonným platidlom na základe rozhodnutia štátu. Peniaze vydávajú centrálne banky. Peniaze existujú ako hotovosť. To sú bankovky a mince. Existujú aj bezhotovostné peniaze. Dnes sú to napríklad elektronické záznamy o vkladoch bankách.

Ekonomická encyklopédia tvrdí, že peniaze sú univerzálny tovar, všeobecný ekvivalent, ktorý slúži predovšetkým na vyjadrovanie cien tovarov, na ich kúpu a predaj a na realizáciu rôznych platieb 
 

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – čo je to cena
Abeceda ekonomiky – kto bol John Locke​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – trh ako mechanizmus​​​​​​​

pic
Foto: Pixeles

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]