Autor textu: Vladimír Bačišin
08.08.2019

Abeceda ekonomiky  - dva základné ekonomické systémy

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 08.08.2019 (Skolske.sk)

Pre riešenie problémov ekonomiky spoločnosť musí rozvíjať svoj ekonomický systém. Práve ekonomický systém musí rozhodnúť, aké tovary vyrábať, ako sa budú vyrábať, kto ich dostane, ako sa prispôsobovať zmenám a ako napomáhať technickému pokroku.

Ekonomické systémy sa rozlišujú podľa dvoch vlastností. Prvou je odpoveď na nasledovnú otázku. Kto je majiteľom zariadení, na ktorých sa vyrába. Druhou vlastnosťou je odpoveď na ďalšiu otázku. Ako sa koordinuje, alebo ak chcete usmerňuje ekonomická činnosť.

Prvým systémom je centrálne plánovité hospodárstvo, alebo direktívna ekonomika. Hlavnú úlohu v nej má plán. Štát je majiteľom zariadení na ktorých sa vyrába, ale prostredníctvom ktorých sa poskytujú služby. Štát určuje čo pre koho a ako sa bude vyrábať. Prvý raz sa objavil starovekom Egypte. Tento systém ešte nedávno fungoval v niektorých krajinách reálneho socializmu. Ekonomiku v niekdajšom Československu riadila Štátna plánovacia komisia. Znamená to, že rozhodnutia o ekonomike sa robili na jednom mieste, inými slovami povedané centralizovane. Plán sa zostavoval na päť rokov. Systém sa nazýval socializmus.

Priamym protikladom direktívnej ekonomiky je trhový systém, alebo kapitalizmus. V tomto systéme prevláda súkromné vlastníctvo. To rozhoduje akým smerom sa bude vyvíjať výroba. Účastníci trhov konajú tak, aby uspokojili vlastné záujmy. Trhový systém predpokladá súkromné vlastníctvo kapitálu vo forme peňazí, alebo zariadení. V kapitalizme ekonomiku usmerňujú trhy – miesta kde sa stretávajú kupujúci a predávajúci.  Existuje veľa trhov. Na nich existuje mnoho predávajúcich a oveľa viac kupujúcich. Rozhodnutia v trhovej ekonomike neprebiehajú na jednom mieste, ale na viacerých miestach. Preto sú decentralizované.
​​​​​​​
V mnohých ekonomikách existujú súčasne prvky plánovitého hospodárstva a trhovej ekonomike. Hovorí sa im zmiešané ekonomiky. Najznámejším príkladom ekonomiky tohto typu je hospodárstvo Čínskej ľudovej republiky.
 
 

Súvisiace články:
​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – nič nie je zadarmo
Abeceda ekonomiky – aké sú vlastnosti trhu​​​​​​​


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]