Autor textu: TASR
14.08.2019

Woodstock bol udalosťou, ktorá zmenila jednu generáciu 

Film je záznamom vystúpenia legiend ako Joan Baez, Joe Cocker, Crosby.

Foto:  Na archívnej snímke zo 16. augusta 1969 hudobní fanúšikovia sú pred pódiom počas legendárneho hudobného festivalu Woodstock, ktorý sa konal na

Bratislava 14.08.2019 (TASR)

 Vo štvrtok 15. augusta uplynie presne 50 rokov od otvorenia brán dnes už legendárneho rockového festivalu Woodstock. Hoci sa tohtoročný plánovaný koncert na jeho pripomenutie neuskutoční, bratislavské Kino Lumiére uvedie v deň výročia festivalu režisérsky zostrih filmu Woodstock (1970) od režiséra Michaela Wadleigha. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

      Film autenticky približuje atmosféru legendárneho rockového festivalu s množstvom vynikajúcich hudobníkov. Hlavným posolstvom festivalu, ktorému názov Woodstock zostal, aj keď sa nakoniec namiesto vo Woodstocku konal pri meste Bethel v štáte New York, bolo heslo "tri dni mieru a hudby". Podľa dramaturga cyklu Music & Film Mira Ulmana bol Woodstock udalosťou, ktorá zmenila jednu generáciu, koncert svojím vplyvom a rozsahom nemal obdobu: "Počas leta roku 1969 prežilo pol milióna ľudí z rôznych spoločenských vrstiev tri neobyčajné dni".

      Film je záznamom vystúpenia legiend ako Joan Baez, Joe Cocker, Crosby, Stills & Nash, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Santana, Ten Years After či The Who, zachytáva aj atmosféru počas príprav koncertu a jeho priebehu. Režisérovi Michaelovi Wadleighovi vyniesol v roku 1970 Oscara za najlepší dokument. Ulman hovorí, že Wedleigh na miesto koncertu pricestoval s tisíckami kotúčov filmu a štábom kameramanov. Výsledkom bolo 193 kilometrov nakrúteného materiálu, ktorý následne zostrihal do podoby 184-minútového filmu.

      V roku 1994 vznikol prvý režisérsky zostrih k 25. výročiu festivalu s pridanými 40 minútami vystúpení Canned Heat, Jefferson Airplane a Janis Joplin, záverečné vystúpenie Jimiho Hendrixa bolo rozšírené o dve piesne. "Niektoré zábery s divákmi boli v tejto verzii zamenené za iné, predtým nepoužité. A v záverečných titulkoch boli doplnené mená osobností s generácie Woodstocku, ktoré umreli," vysvetľuje Ulman s tým, že remastrovaný režisérsky zostrih s novým DD5.1 audio mixom, ktorý sa vo štvrtok premietne, je ďalší v poradí, vznikol v roku 2009 pri príležitosti 40. výročia koncertu.

      "Ak ste už film Woodstock videli, tak sa vám v spomienkach vynoria dážď, bahno, drogy, ale najmä hudby a neuveriteľný pocit spolupatričnosti. Bola to akcia, ktorej atmosféru sa už nepodarilo zopakovať," dodáva. Projekcia, ktorú Ulman osobne uvedie, je podľa slov dramaturga jedinečnou spomienkou na koniec 60. rokov minulého storočia: "Nielen pre tých, ktorí v tom čase žili, no kvôli tomu, že žili za ostnatým drôtom, sa na festivale nemohli zúčastniť, ale i pre tých, ktorí o ňom doteraz nikdy nepočuli."

      Organizátorom festivalu išlo predovšetkým o to, aby bol Woodstock iný ako všetky podobné akcie. "Pre mňa osobne bol Woodstock skúškou toho, či ľudia našej generácie skutočne veria jeden v druhého a vo svet, ktorý sme sa snažili vybudovať," povedal v tom čase Michael Lang, jeden z organizátorov koncertu. "Počas toho augustového víkendu, keď naša vlasť prechádzala nesmierne pohnutým obdobím, sme zo seba vydali to najlepšie a pritom, hoci len na kratučký okamžik, sme vytvorili ten druh spoločnosti, o aký sme všetci usilovali."
​​​​​​​
      Projekcia sa začne o 19.00 h.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]