Autor textu: TASR
19.08.2019

Abeceda ekonomiky – prečo nefungovala socialistická ekonomika

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 19.08.2019 (TASR)


Súčasná trhová ekonomika odpovedá nasledovné otázky. Kto produkuje tovary a služby? Ako sa tovary a služby produkujú? Kto dostane tovary a služby? Ako trhový systém uskutočňuje výmenu tovarov a služieb? Ako systém napomáha progresu?

Odpovede na tieto otázky pomáhajú prečo socialistická ekonomika v krajinách, ktoré sa hlásili socialistickému spoločenskému zriadeniu nefungovala? Existovali dve hlavné príčiny. Prvou bol problém koordinácie, druhou problémy s motiváciou.

Pozrime sa na koordináciu. Plánovacie orgány museli zosúladiť milióny samostatných rozhodnutí spotrebiteľov, dodávateľov materiálov a podnikov. Pozrime sa na jednoduchý príklad podniku, ktorý bol postavený kvôli výrobe tanierov a hrnčekov. Najprv musel plánovací orgán prijať rozhodnutie o množstve vyrobených tanierov. Myslí si, že ročne by to malo byť 50 000 kusov. Potom pre neho treba vybaviť stoje, elektrinu, zamestnancov, automobily na rozvoz tovaru. Všetky prvky, ktoré vstupujú do výroby sú vzájomne závislé. Základnou surovinou na výrobu porcelánu je kaolín. Môže sa stať, že v kaolínovej bani sa pokazí stroj. Kvôli tomu v podniku na výrobu tanierov nebudú mať dosť surovín. A tu prichádzame k jednoduchému záveru. Stačí, že sa jeden prvok výroby zasekne a plán už nefunguje.

Ako to vyzeralo s otázkou motivácie. Celý sortiment výrobkov určoval plánovací orgán. Jeho úradníci určovali koľko treba tanierov, hrnčekov, šálok, lyžičiek, košieľ, nohavíc. Mohli sa však mýliť. Preto bolo niektorých tovarov viac ako treba, teda bol prebytok, a iných tovarov bolo menej ako treba, teda bol nedostatok. Vedúci podnikov vyrábajúcich tieto tovary boli odmeňovaní za vyrobenie plánovaného počtu výrobkov. Preto nemali dôvod zmeniť počet vyrábaných výrobkov podľa požiadaviek spotrebiteľov. Dnes by sme povedali podľa požiadaviek trh. Trh však v súčasnom zmysle slova nefungoval. Okrem toho, ceny boli pevné, nestúpali, ani neklesali. Vedenie podnikov preto nemalo snahu upravovať sortiment vyrábaných výrobkov.
​​​​​​​
Preto sa mnohé tovary na sklad. Tam boli niekedy niekoľko mesiacov, ale aj rokov. V centrálne plánovaných ekonomikách nebol hlavným faktorom odmeňovania zisk.

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – kto bol David Hume​​​​​​​
Abeceda ekonomiky  – ako fungovala socialistická ekonomika




Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]