Autor textu: Vladimír Bačišin
22.08.2019

Abeceda ekonomiky – dokonalá konkurencia

TASR prináša seriál  - základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 22.08.2019 (Skolske.sk)

Medzi základné pojmy ekonómie a ekonomiky patrí konkurencia. Ekonómovia hovoria o rôznych typoch konkurencie. Prvým z nich je dokonalá konkurencia.

Ako to vyzerá v realite. Dokonalá konkurencia je situácia keď na trhu je veľa firiem. Veľa firiem nie je schopných manipulovať ani cenami, a ani celým trhom. Predstavme si, že existuje veľa pestovateľov paradajok. Všetci na trhu pestujú paradajky. Pretože sú to malé firmy, nemôžu ovplyvniť konečnú cenu. Predstavme si, že všetky firmy na trhu ponúkajú rovnakú  produkciu.

Ďalším znakom dokonalej konkurencie je to, že všetci vedia všetko o všetkých. To znamená, že neexistujú. Je to situácia keď nekonečné množstvo pestovateľov paradajok ponúka nekončené množstvo paradajok spotrebiteľom.

Nič iné neovplyvňuje trhy tak ako je princíp maximalizácie zisku. Každý chce zarobiť čo najviac.
Firmy v dokonalom konkurenčnom prostredí sú ovplyvňované trhom. Je to najmú cenou produktu, teda v našom prípade paradajok. Na základe ceny sa firmy rozhodujú koľko paradajok vypestujú. Rozhodujú sa preto, aby dosiahli čo najväčší zisk.

Zisk závisí od nákladov. Jedna firma môže mať náklady, obrazne povedané,  na jednu paradajku 10 centov, druhá 15 centov. Firma s nákladmi 10 centov na jednu paradajku je efektívnejšia a má väčší zisk.

Dokonalá konkurencia vedie k efektívnosti výroby, ale aj k väčšiemu zhromažďovaniu peňazí, teda kapitálu. Ak niekto pestovaním paradajok dostane viac peňazí, môže ich investovať do skleníkov, zavlažovania a nových technológií pestovania. V teórii sa hovorí, že každá firma, ktorá vyrába s najmenšími nákladmi, je najúspešnejšia.

Aký z toho vyplýva pre nás záver? Ekonomika v podmienkach dokonalej konkurencie je pre všetkých efektívna. Nízke náklady znamenajú aj nízke ceny pre spotrebiteľov.
​​​​​​​
Okrem iného skladba trhu dokonalej konkurencie vedie k tomu, že firmy vyrábajú také množstvo výrobkov, ktoré chcú spotrebitelia za čo najnižšiu cenu.

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – čo ovplyvňuje ponuku a dopyt​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – čo je to štátny kapitalizmus​​​​​​​




Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]