Autor textu: TASR
04.09.2019

Fridays for Future Slovensko opäť vyzýva na zapojenie sa do klimatického štrajku 

Následky klimatickej krízy ponesieme všetci.

Foto: TASR

Bratislava 04.09.2019 (TASR)

 Študenti z hnutia Fridays for Future Slovensko vyzývajú všetky stredné a vysoké školy na Slovensku, aby sa zapojili do klimatického štrajku 20. septembra. Organizátori však prizývajú aj zvyšok verejnosti, keďže dosiahnutie koncepčných zmien sa bez spolupráce podľa nich nepodarí. Informovali o tom v stredu na brífingu v Bratislave.
     

Žiadame školy, aby nás podporili v našom boji za budúcnosť na tejto planéte. Vyzývame všetkých riaditeľov, riaditeľky, učiteľov, učiteľky, profesorov a vysokoškolských učiteľov, ale aj rektorov a dekanov, aby sa k nám v tomto boji pridali.

Zdôraznila Emma Zajačková, jedna z koordinátoriek hnutia.

      Podotkla, že si treba uvedomiť vážnosť situácie a fakt, že následky klimatickej krízy ponesieme všetci. Je preto potrebné požadovať okamžité kroky smerujúce k jej zásadnému riešeniu, keďže problém bol dlho prehliadaný a neriešený.

      Školy by podľa študentského klimatického hnutia mali podporiť celosvetový štrajk tým, že sa aj s pedagógmi, žiakmi a študentmi zúčastnia na pochodoch v Bratislave, Žiline, Košiciach a v Banskej Bystrici. Podporu už vyjadrili napríklad Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach či Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Levice.



      Hnutie tiež verí, že ak školy aj priamo na štrajk neprídu, nebudú študentom brániť zúčastniť sa na pochodoch tak, ako sa to stávalo v niektorých prípadoch v minulosti.

      Podporiť štrajk však môže celá verejnosť. "Rovnako by sme chceli vyzvať všetkých ľudí, ktorým osud našej planéty nie je ľahostajný, aby sa k nám pridali. Klimatická kríza je tou najväčšou výzvou, akej kedy ľudstvo čelilo," poznamenala Zajačková. Cieľom je zomknutie sa a spolupráca pri požadovaní koncepčných zmien, ktoré by sa mali stať hlavnou prioritou politikov. Konkrétne požiadavky chce hnutie predstaviť v najbližšej dobe.
​​​​​​​
      Globálny klimatický štrajk sa bude konať v tisíckach miest po celom svete. Uskutoční sa pred samitom OSN o klimatickej kríze v New Yorku 23. septembra, na ktorej sa zúčastní i slovenská delegácia.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]