Autor textu: Vladimír Bačišin
13.09.2019

Abeceda ekonomiky – štátny rozpočet

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomiky.

Foto: Pixabay

Bratislava 13.09.2019 (Skolske.sk)

Základným nástrojom verejných financií je sústava verejných rozpočtov. Patrí medzi nich aj štátny rozpočet. Týmito slovami sa označuje na jednej strane označuje centralizovaný peňažný fond. Ten má príjmy z daní a platí výdavky. Je to aj finančný plán na centrálnej úrovni vlády. Je to súčasne zákon, aj zákon, ktorý schvaľuje parlament tej, ktorej krajiny.

Štátny rozpočet je najdôležitejší spôsob presadzovania štátnej hospodárskej politiky pomocou peňazí. Súčasne je to základný operatívny program vlády vyjadrený v číslach a schválený parlamentom.  Štátny rozpočet sa skladá z príjmov a výdavkov.

Príjmy štátneho rozpočtu sú peniaze, ktoré štát získava bezodplatne a nenávratne na základe pravidiel a určitej klasifikácie. Príjmy sú najmä vďaka daniam, ktoré platia fyzické osoby, teda ľudia a právnické osoby, teda firmy. Okrem toho sa štátny rozpočet vytvára z nedaňových príjmov, ktorými sú rôzne poplatky, ale aj príjmami, ktoré vytvárajú podniky, či iný druh majetku, ktorý vlastní štát.
Výdavky štátneho rozpočtu sú peňažné prostriedky určené na zabezpečenie úloh a funkcií štátnej správy. Výdavky môžu byť na obranu, na ekonomické ciele, sociálne potreby, zahranično-politickú činnosť a platenie štátneho aparátu.

Štátny rozpočet obsahuje odhad príjmov z rôznych zdrojov a rozdelenie výdavkov do rôznych kapitol. Jeho prostredníctvom vláda realizuje hospodársku politiku a uskutočňuje svoje programové priority. Akonáhle je rozpočet schválený, je využitie prostriedkov jednotlivých kapitol v kompetencii vlády, ministerstiev a ďalších inštitúcií.

Existujú tri typy štátneho rozpočtu. Prvým je schodkový, alebo deficitný rozpočet. Je to vtedy, keď sú výdavky vyššie ako príjmy. Druhým je vyrovnaný rozpočet. Je to situácia keď príjmy sú rovnaké ako výdavky. Tretím je prebytkový rozpočet. Vtedy sú príjmy vyššie ako výdavky.
​​​​​​​
Vznik štátneho rozpočtu je spojený s oddelením štátneho hospodárstva od súkromného hospodárstva panovníka na sklonku feudalizmu, kedy sa nastupujúci priemyselný kapitál snažil získať vplyv na štátne financie a obmedziť náklady na vydržiavanie panovníkova dvora. Pôvodne bolo štátne hospodárstva málo prehľadné a roztrieštené na rad fondov.

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – verejné financie
Abeceda ekonomiky – hospodárska politika​​​​​​​


Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]