Autor textu: Blanka Kucharovicová
02.11.2019

Žltá karta negatívam zo Španielska

Na spoločnosť sa turbulentným spôsobom valia negatívne informácie. Rúti sa svet do záhuby, alebo je len ten virtuálny presýtený správami, ktoré nás desia? 

Foto: Blanka Kucharovicová

Bratislava 02.11.2019 (Skolske.sk)   

pic
Foto: Blanka Kucharovicová

,,Ak by sme dostali možnosť navštíviť len jedno zo španielskych miest, mala by ním byť Granada.” Slová amerického spisovateľa, nositeľa Nobelovej a Pulitzerovej ceny - Ernesta Millera Hemingwaya.     
                                                                                                                                         
Niečo nám tu nesedí. Žeby nejaká pozitívna informácia po dlhej dobe? Je dokázané, že masové médiá sú v súčasnosti presýtené negatívnymi správami. Otvorme si prvý denník, ,,preskroľujme“ internetové portály týždenníkov, či zapnime hlavné večerné televízne správy. Dramatickosť či negatívnosť nás zavalia ako alpská lavína. A opäť sme pri negatívnych komparáciách. 

Už v roku 1922 Walter Lippmann prišiel s pojmom spravodajská hodnota [z angl. news value]. Pred vyše 100 rokmi priradil k hlavnej spravodajskej hodnote konflikt. Prevažujú v médiách konflikty alebo nastala kladná zmena? Odpoveď? Nepriaznivé správy, ale najmä tie falošné [z angl. fake news] sa  šíria svetom o 70% rýchlejšie ako tie pozitívne. Pre verejnosť sa stanú šokujúcimi, a tak ich rýchlosť narastá. 

Zamerajme sa napríklad na jednu z najväčších ekonomík Európskej únie - Španielske kráľovstvo. Aké informácie priniesol október? Generálny štrajk v Katalánsku: desiatky zrušených letov,  hlavné cesty zablokované demonštrantami, vyrabované obchody, 180 zranených...
Ak sa pozrieme západne od Katalánska, priamo do Údolia padlých, tam exhumácia pozostatkov diktátora Francisca Franca priniesla vášnivé diskusie medzi republikánmi a sympatizantmi bývalého režimu diktátora Franca.

Poďme ďalej, Európska komisia upozornila Španielsko na vysoký deficit budúceho štátneho rozpočtu, k tomu sa pridáva skoro 14%-ná nezamestnanosť a negatívnosť vystupňuje titulok v druhom najčítanejšom periodiku južanov - El País: ,,Problém vytvoriť väčšinovú vládu a nutnosť uskutočniť nové voľby v polovici  novembra.” 

A čo cestovný ruch, z ktorého v posledných dekádach štát silno profituje? Kvôli súčasnému politickému napätiu je  spoločnosť v Katalánsku (oblasť s najväčším prívalom turistov) rozdelená, čoho dôsledkom je neblahý dopad na jej ekonomiku a priemysel. Samotná turistická Barcelona za posledné týždne utrpela výrazné ekonomické straty. 

Okrem spomenutých negatív v uplynulom týždni dostalo Španielsko ďalší úder pod pás od USA. To uvalilo clá na potravinárske produkty pochádzajúce z Európskej únie, hlavne na vína, syry a olivové oleje. Práve produkcia olivového oleja je hlavným motorom južného regiónu Španielska - Andalúzie.

            Andalúzia - tvorená ôsmimi provinciami, v sebe skrýva dar, na ktorý som upozornila hneď v úvode. Granada. 7 písmen plných zázrakov. Klenot krajiny, na ktorý sa neprávom zabúda kvôli negatívnym ozvenám zo štátu. Nie všetky krásy vždy zákonite ležia vo veľkých a svetovo známych mestách. To isté platí často i pri Slovensku. Podľa viacerých španielskych prieskumov bola Granada určená ako ideálne turistické mesto. Poloha, populácia a história tomu nasvedčujú. Navštívil si niekedy mesto, ktoré v sebe ukrývalo ešte jedno menšie mesto? 

Malebné arabské uličky ťa prinútia „prekráčať ich po svojich“ a nenechať sa zlákať rušným  metrom. Domáce kaviarničky so špeciálnymi chuťovkami ,,tapas” a veľké množstvo študentov ťa donútia zastať a vychutnať si výhľad na dominantu mesta - Granadskú katedrálu. Pri pohľade na jej zvony sa ti zastaví dych. V diaľke sa ti rozlúšti hádanka ,,mesto v meste” . Alhambra, alebo červená pevnosť, mestu vniesla život. Tieto maurské paláce s krásnymi záhradami Generalife sú právom zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Ako by povedal nejeden Španiel: ,,Alhambra je naším národným šperkom”. Na pár minút začneš pochybovať, či si sa náhodou neocitol v Maroku alebo v  Saudskej Arábii. Svoje myšlienky však prehodnotíš pri pohľade na Sierru Nevadu, ktorá mesto priam magicky obkolesuje.

 Ako povedal francúzsky prozaik Alexandre Dumas: ,,Začínam premýšľať nad tým, že existuje ešte väčší pôžitok, ako vidieť Granadu.
​​​​​​​
​​​​​​​Je - vrátiť sa a preskúmať ju ešte raz.”
  Päť rokov po sebe som sa v nej náhodnou ocitla, a to bez plánovania či akýchkoľvek príprav. Ak sa budeme koncentrovať, zachytíme stovky kvalitných subjektov, ktoré stoja za povšimnutie a vrátenie radosti do bežných dní. Granada bola tým mojím. Avšak nemažme zo sveta i tie ostatné, ona je len jedným z mnohých príkladov. Buďme vždy pozorní, len  tak krok po kroku budeme opäť vnímať i to dobré, lebo svet predsa nie je iba zlý a negatívny... Na veci sa treba pozerať s kritickým nadhľadom a nebáť sa  preukázať iný, odlišný názor od väčšiny. Spoločnosť by nemala zabúdať na tieto pekné veci. 
 
 

pic
Foto: Blanka Kucharovicová
pic
Foto: Blanka Kucharovicová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]