Autor textu: TASR
24.11.2019

Maliar Henri de Toulouse-Lautrec sa narodil pred 155 rokmi

Vo svojich dielach zanechal výraznú stopu.

Foto: Wikipedia

Albi/Bratislava 24.11.2019 (TASR)

V dejinách výtvarného umenia je zaradený medzi najznámejších maliarov impresionizmu a postimpresionizmu. Vo svojich dielach zanechal výraznú stopu podobne ako jeho generační spolupútnici Paul Cézanne, Paul Gauguin, či Vincent van Gogh. Od narodenia Henri de Toulouse-Lautreca uplynie v nedeľu 24. novembra 155 rokov.

      Henri de Toulouse-Lautrec sa narodil 24. novembra 1864 v meste Albi na juhu Francúzska s občianskym menom Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa.

      Bol synom grófa Alphonse Charlesa Jeana Marie de Toulouse-Lautrec a otcovej sesternice kontesy Adele Zoe Marie Marquette Tapie de Celeyran de Monfa. V rode figurovali veľmi vplyvní šľachtici už od doby Karola Veľkého. Jeho rodičia, teda bratranec so sesternicou uzavreli sobáš, aby zachovali rodové tradície a neprišli o majetok.

      Henri de Toulouse-Lautrec trpel od útleho detstva zdravotnými problémami - najmä lámaním kostí. Keď mal štrnásť rokov, zlomil si pri páde obidve nohy, čo úplne zastavilo jeho rast. Meral 152 centimetrov, pričom niektoré zdroje uvádzajú výšku iba 142 centimetrov. Navyše, kríval a chodil s paličkou. Preto trpel komplexom menejcennosti, z ktorého sa dostával geniálnym maliarskym talentom a pohltením umením.

      Po smrti brata a otca, žil od ôsmich rokov s mamou v Paríži, ktorá si všimla jeho umelecké nadanie. V roku 1880 začal chodiť na hodiny kreslenia k svojmu strýkovi Charlesovi de Toulouse-Lautrecovi. O dva roky už študoval u slávneho parížskeho maliara Leona Bonneho. Čoskoro však odišiel, pretože nebol spokojný s jeho pedantnosťou a prísnou atmosférou pri výučbe. V roku 1884 si Lautrec prenajal byt blízko ateliéru maliara Edgara Degasa, na ktorého výtvarný štýl v podstate nadviazal. Začal chodiť do krčmičiek na Montmartre a založil si vlastný ateliér.

      Hlavnú životnú tému objavil Henri de Toulouse-Lautrec, keď mal približne 20 rokov. Stali sa ňou portréty - predovšetkým ženské. Námety čerpal najmä na parížskom Montmarte, kde trávil väčšinu času.

      Počiatok Lautrecovej produktívnej éry sa datuje rokom 1889, kedy bol na Boulevardu Clichy otvorený kabaret Moulin Rouge, kde objavoval a zachytával svet umelcov, literátov a prostitútok. Lautrec pil takmer denne veľa lacného absintu miešaného s koňakom, skicoval do dlhej noci a pomaly sa stával známou postavou kabaretov a nevestincov.

      "Maľuje ako chirurg. Chirurgia nemôže poznať city a Lautrec sa tak stavia k životu aj k umeniu. Neschvaľuje, ani nekarhá. Len skúma. Ako divák je mimo akejkoľvek morálky. Iba odhaľuje tajomstvá ľudských duší a tiel. Jeho amfiteátrom sú tančiarne a nevestince," napísal Lautrecov životopisec Henri Perruchot.

      Medzi Lautrecove modelky a zrejme aj milenky patrila tiež Suzanne Valadonová, ktorá sa neskôr stala sama maliarkou a matkou veľmi obľúbeného maliara Maurice Utrilla.

      Lautrecovi sa podarilo premeniť reklamu na výtvarné umenie. Veľký úspech zožal svojimi plagátmi pre Moulin Rouge. Pri kombinácii maľby s plagátmi sa mu podarilo odstrániť rozdiel medzi vysokou a nízkou formou umenia. Jeho diela sa stali štandardom pre komerčné umenie a tiež inšpiráciou pre Alfonsa Muchu, či Andyho Warhola.

      Búrlivý život sa značne podpísal na maliarovom zdraví. Zomrel v dome svojej matky v Malrome, neďaleko mesta Bordeaux, 9. septembra 1901. Mal len tridsaťšesť rokov.
​​​​​​​
      Henri de Toulouse-Lautrec zanechal po sebe 737 olejomalieb, 275 akvarelov, 368 výtlačkov a plagátov a 5084 kresieb, ktoré výrazne ovplyvnili mnohých svetoznámych maliarov a umelcov.

      Zdroje: www.artmuseum.cz, www.interez.sk

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]