Autor textu: Vladimír Bačišin
16.01.2020

Abeceda ekonomiky - ekonofyzika

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 16.01.2020 (Skolske.sk)

Ekonomická teória, alebo ekonómia neexistuje len sama o sebe. Existujú aj prieniky s inými vedami. Jednou z nich je ekonomická fyzika, alebo skrátene ekonofyzika. Ako funguje táto veda?

Ekonofyzika je medziodborová veda, ktorý prepája problémy ekonómie a ekonometrie s metódami vyvinutými v oblasti fyziky, najmä štatistickej fyziky. Ekonometria alebo ekonometrika je použitie matematickych a štatistických metód na riešenie ekonomických problémov Cieľom je opis zložitých dynamických procesov v ekonomike pomocou matematických modelov. Tento odbor dosiahol najmä v oblasti analýzy finančných trhov, napríklad tím, ktorého vedúcim je Francúz Didier Sornette, dokázal zlepšiť predpovedanie finančných bublín a krachov.

Nová veda sa objavila začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. Ekonomické problémy analyzuje a pokúša sa ich riešiť metódami fyziky. Uplatňuje sa najmä v oblasti financií, presnejšie finančných trhov. Prvá konferencia, ktorá oficiálne priznala danú teóriu bola v Budapešti v roku 1998. O novom vednom odbore predniesli správu Jénos Kertesz a Imre Condor. Zárodky vedy sa objavili o niečo skôr. Matematik Benoit obajvil že ceny akcií stúpajú v malom časovom období rovnako ako vo veľkom. Zistil, že existujú množiny čísiel, ktoré sa na seba podobajú.

Ekonofyzika čerpá nielen z matematiky, ale aj mechaniky, zoskupení kvapalín. Čínski ekonómovia objavili, že pokles cien a ich rast sa podobá na premenu vody na paru, alebo na ľad. Ináč povedané pomocou princípy fyziky sa používajú pri výskume nezvyčajných javov v ekonomike.
​​​​​​​
Súčasná ekonofyzika používa rôzne metódy výskumu. Je to napríklad chaotický pohyb molekúl v kvapalinách, kvantová mechanika a teória kvantového poľa.  Motívom vzniku ekonofyziky bol krach na burze v roku 1987. Vtedy zasiahol finančné trhy jeden z najväčších prepadov cien akccií v dejinách. Jeho výskyt na väčšine hlavných svetových búrz znamenal takmer okamžitú stratu vo výške biliónov dolárov. Je teda zrejmé, že prepad cien na burze je stredobodom skúmania nielen ekonómov,  alei fyzikov, ktorí sa vo vzájomných vzťahoch na trhu snažia nájsť podobnosť s dejmi ako sú zemetrasenia alebo poruchy materiálu.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]