Autor textu: Timea Kicková
20.02.2020

Literárne stretnutia s Malým princom

Odporúčame aj Vám!

Foto: autorka kresby Karolína Zabielna VIII. tr

Spišské Vlachy  20.02.2020 (Skolske.sk)

 
Keď nám pani učiteľka na hodine literatúry oznámila, že budeme čítať Malého princa, veľmi nás to nenadchlo. Väčšina z nás to brala len ako ďalšiu knihu na povinné čítanie a veľmi sa nám do toho nechcelo.

Postupne však pri čítaní knihy – kapitolu za kapitolou – sme si uvedomovali, že to asi nie je len tak nejaká (obyčajná) kniha. Svojím dejom upúta dieťa, ale aj dospelého. Veď koho by nezaujal dojímavý príbeh malého chlapca, ktorý žije na planéte B 612, objavuje planéty a ľudí, ktorí na nich žijú. Spoznáva aj planétu Zem, stretáva sa aj s autorom knihy a nakoniec smutný odchádza. Musíte čítať pozorne a uvedomovať si, ako autor niektoré veci myslel. Kniha je plná krásnych myšlienok a zaujímavých výrokov. 
​​​​​​​


Kniha Malý princ bola preložená do viac ako do 300 jazykov a dialektov. Preslávila autora s nevšedným menom - Antoine de Saint-Exupéry. No pre nás bol veľmi zaujímavý najmä jeho životopis. Najskôr by sme mali vedieť, že bol francúzsky spisovateľ, predstaviteľ katolíckej šľachty a od dvadsiatich rokov aj letec. Lietal v oblastiach severnej Afriky, Južnej a Severnej Ameriky. Najzáhadnejšou na jeho živote bola jeho smrť. Hovorí sa, že kto ako žije, tak aj zomrie. Antoine de Saint-Exupéry záhadne zmizol nad hladinou Stredozemného mora a nikto ho už odvtedy nevidel.
Ak by ste teda od nudy už nevedeli, čo máte robiť, tak vám ôsma trieda odporúča prečítať si knihu Malý princ. Prídete tak na mnoho nových krásnych myšlienok.
 
Timea Kicková, VIII. tr.
redaktorka školského časopisu SRDCE
ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

pic
Foto: autorka kresby Timea Kicková VIII. tr

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]