Autor textu: Ľubica Mária Bodláková
23.03.2020

Je rúško hanba?

Je rúško novým módnym trendom nového desaťročia?

Foto: sused, ktorému som šila rúško

Bratislava 23.03.2020 (Skolske.sk)

Rúška máme na tomto svete už odpradávna. Všetci sme ich určite niekde videli. Ale načo nám sú? Keď som bola menšia, moja kamarátka ich nosila, aby sa ochránila pred bacilmi. Mala rakovinu a potrebovala sa ochrániť pred inými chorobami. Veľa pacientov s rakovinou takto nosí rúška, aby sa ich stav ešte nezhoršil, lebo majú zníženú imunitu a sú viac náchylní na choroby.

Teraz sme aj my tými pacientmi, aj my sa snažíme ochrániť pred touto „čínskou chrípkou“. Preto musíme nosiť rúška. Je jedno, či sú tie rúška lekárske, s hepa filtrom, doma vyrobené, alebo len obyčajná šatka okolo krku. Mali by sme ich nosiť, aby sme sa ochránili pred nakazením. Ale čo s tými ľuďmi, ktorí ich nenosia? Mali by sme sa ich nejako obávať? Ľudia, ktorí ich nenosia, sú skôr náchylní, že sa touto chorobou alebo aj len „obyčajnou nádchou“ nakazia, ale hlavne ohrozujú všetkých, s ktorými sa stretnú! Každý znás, môže byť totiž prenášačamom vírusu, a ani o tom nemusí vedieť.  

Možno majú nejaký dôvod, prečo ich nenosia. Pravdepodobne ich len nezohnali v lekárni, keďže ich ľudia nakupujú ako šialení.  Z toho asi aj vznikol satirický vtip na internete: „Išiel som si do lekárne kúpiť rúško. Nepustili ma dnu, lebo som nemal rúško.“ Veď aj ja som šila rúško nám doma a aj dôchodcom zo susedstva. Majú viac ako osemdesiat rokov a nevládzu chodiť po lekárňach hľadať rúška ani nevedia, ako si ho kúpiť na internete.
​​​​​​​
Ako som šila rúško ja.

Vraj látkové nepomôže

Načo nám to rúško je, keď aj tak nám nemusí pomôcť? Niektoré baktérie sú také malé, že aj tak sa môžu dostať cez rúško a môžu nás nakaziť. Ľudia ich aj tak nosia, pretože potom majú lepší pocit na srdci. Ak dodržia s rúškom vzdialenosť jeden meter, aj takáto forma rúška by mala byť účinná. To si pamätám aj od tej mojej kamarátky z detstva.

Je rúško módny doplnok?

Každý rok na tomto svete príde niekto s nejakým novým módnym doplnkom, ktorý nosí väčšina obyvateľstva na celom svete. Tento rok sa módnym kúskom stalo rúško.Veľa ľudí si rúško zamieňa za módny doplnok. Ladia si ho k outfitom, kabelke či k topánkam. Mali by si však uvedomiť, že rúško nie je len doplnok na ústa. Veľa ľudí na internete ich v tomto momente predáva za veľkú cenu, aby si zarobili, ale neuvedomujú si, že rúško nemôže byť len také obyčajné. Rúško musí byť hygienicky vytvorené, pretože pri kýchaní alebo kašlaní môže farba látky zreagovať a poškodiť dýchacie ústrojenstvo či pokožku na tvári, preto by malo byť vytvorené z vysoko kvalitnej bavlnenej látky, farbenej alebo bielenej správnou formou.

Ľudia sa nemusia hanbiť nosiť rúška. Mali by si uvedomiť, že rúška nám môžu zachrániť život, keď ich budeme poctivo nosiť a dodržiavať pravidlá ich nosenia.
​​​​​​​
Rúško je vec, ktorá sa v posledných týždňoch stáva našim najlepším priateľom.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]