Autor textu: Mária Škultétyová
25.04.2020

Učíme sa doma: Kikirikí, šibi-ryby, cingi-lingi, cupi-lupi, cupy-lupy

Viem, že je po Veľkej noci, aj  že šibi-ryby bolo teraz pomenej, ale vieme, ako sa píšu zvukomalebné citoslovcia?

Foto: text

Bánovce nad Bebravou 25.04.2020 (Skolske.sk)

Zvukomalebné citoslovcia, alebo ináč onomatopoje, napodobňujú prírodné zvuky. Aj po tvrdých spoluhláskach píšeme v nich a slovách od nich odvodených mäkké i: kikirikí, ki-ki-ri-kí, chichichi, chi-chi-chi, hííí, hi-hi-hi, mi-hi-hi, tik-tak, tikať (hodiny tikajú, čítame tvrdo), kikiríkať, chichotať sa, híkať, kikiríkanie, chichotanie. Ale: tykať niekomu – hovoriť mu ty.

Niektoré onopatopoje pociťujeme aj ako množné číslo podstatných mien, preto ich môžeme  písať dvojako: s mäkkým i, napríklad: cupi-lupi, cupi-dupi, cingi-lingi, ale aj s tvrdým y: cupy-lupy, cupy-dupy (ale cupitať, cupinôžka) tak, ako píšeme haky-baky, čáry-máry, tresky-plesky – tie však píšeme iba s -y. V Morfológii slovenského jazyka nájdeme aj podobu cingy-lingy, Príručka slovenského pravopisu pre školy uvádza len cingi-lingi.

Pozrime sa aj na veľkonočnú riekanku šibi-ryby so zvukomalebným citoslovcom šibi. Slovo ryby nenapodobňuje žiadny zvuk, je tu použité len ako rým, preto ho píšeme ako podstatné meno.  

Onomatopoje píšeme so spojovníkom: ki-ki-ri-kí alebo spolu: kikirikí. Zmeravené tvary citosloviec píšeme vždy spolu: prepánajána, panebože, kristepane, bohuchovaj, preboha.

Písanie čiarky

Ak citoslovce nie je vetným členom, vyčleňujeme ho čiarkou mimo vety: Jaj, bedákala celá ubolená. Žblnk, žblnk, žblnkal si potôčik. Panebože, veď ja som ťa, chlapče,  nepoznala!

Ak je citoslovce vetným členom, neoddeľujeme ho čiarkou: To tvoje jaj sa už nedá počúvať. Rovnako  aj zvukomalebné citoslovcia, ktoré zvyčajne používame ako prísudok: Žaba čľup do močiara. Vtáča frnk pred mačkou. A on bác ho palicou po chrbte.
 
 
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]