Autor textu: Mária Škultétyová
01.06.2020

Učíme sa doma: Kedy píšeme psy a kedy psi

Kedy môžeme použiť obidva tvary? Od čoho závisí písanie -i, -y v množnom čísle?

Ilustračné foto 

Bánovce nad Bebravou 01.06.2020 (Skolske.sk)

Zvieracie podstatné mená mužského rodu zakončené na spoluhlásku sa v jednotnom čísle skloňujú podľa vzoru chlap, v množnom čísle podľa neživotných vzorov dub, stroj.

- Ak sú v nominatíve singuláru zakončené na tvrdú alebo obojakú spoluhlásku, skloňujeme ich podľa vzoru dub: kapor - kapry, hroch - hrochy, zver - zvery, lev - levy, had –hady, muflón – muflóny.

- Ak sa v nominatíve singuláru končia na mäkkú spoluhlásku, skloňujú sa podľa vzoru stroj: dravec - dravce, zajac - zajace, hlucháň - hlucháne, medveď - medvede, syseľ - sysle.

Pozor, výnimka!

- Pri podstatných menách pes, vlk, vták platí výnimka - v množnom čísle sa skloňujú aj podľa vzoru dub, aj podľa vzoru chlap, preto majú dva tvary: psy, vlky, vtáky/ psi, vlci, vtáci: (štyri bojové psy/štyria bojoví psi, hladné vlky/hladní vlci, sťahovavé vtáky/sťahovaví vtáci).

- Pri podstatnom mene býk táto výnimka neplatí, nie je tu dvojtvar,  ako to bolo za mojich školských čias, niektorí si to ešte pamätáme. Správny je iba tvar býky.

- Ak však chceme označiť ľudí narodených v znamení Býka, povieme, že sú Býci (s B).

Kedy psy a kedy psi

- Pokiaľ pri slove pes v množnom čísle nestojí slovo, ktoré si vyžaduje tvar podľa vzoru chlap alebo dub, správne sú obidva tvary:

Psy/psi pobehovali po dvore. Psy/psi sú dobrými pomocníkmi človeka. Psy/psi potrebujú prechádzku. Psy/psi strážia dom.

- Ale ak pri ňom stojí slovo, ktoré si vyžaduje životný alebo neživotný tvar (zvyčajne je to prídavné meno, zámeno, číslovka  alebo iné slovo), s písaním podstatného mena psy/psi sa mu musíme prispôsobiť.

Pomôcka

Ak na slovné spojenie ukážeme zámenom tie - píšeme psy, ak ukážeme zámenom tí - píšeme psi:

Túlavé psy môžu byť nebezpečné.(tie) Vo voliére boli zavreté štyri bojové psy.(tie) To sú moje psy.(tie) Psy sú domáce zvieratá.(tie) Psy majú rady(d)  svojho pána.(tie) Túlaví psi môžu byť nebezpeční.(tí) Vo voliére boli zavretí štyria bojoví psi.(tí) To sú moji psi.(tí) Psi sú domáci miláčikovia.(tí) Psi majú radi(ď) svojho pána. (tí)

​​​​​​​V odbornej literatúre sa používajú iba neživotné tvary: policajné psy, bojové psy.


​​​​​​​Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]