Autor textu: Dominika Zilková
29.04.2020

Jordan Kilganon, majster nevšedných smečov

Svojimi výskokmi a neobyčajnými smečmi často popiera zákon príťažlivosti.

Foto: pixabay.com

Bratislava 29.04.2020 (Skolske.sk)

Začiatky neobyčajného smečiara Jordan Kilganon bol v skutku obyčajne neobyčajné. Napriek jeho veľkéj záľube v basketbale nikdy nesníval o kariére hráča celosvetovej súťaže NBA, a taktiež by ste márne hľadali po jeho izbe plagáty s veľkou podobizňou najlepších basketbalových tímov či hráčov. Mladý Kanadaň sa riadil len vášňou k skákaniu, ktoré skúšal veľakrát až do takej výšky, do ktorej bolo možné vyskočiť.

V pätnástich rokoch začal praktizovať výskok k basketbalovému košu, ktorý mal od zeme po obruč výšku osem stôp. V súčanosti Kilganon skáče vo výške desať stôp, čo je obvyklou výškou pri hre basketbalu. Svojimi výskokmi a neobyčajnými smečmi často popiera zákon príťažlivosti a je živým príkladom známeho citátu Alberta Einsteina, že: „Úspech tvorí z 1% talent a z 99% tvrdý tréning.“

pic
Foto: pixabay.com
pic
Foto: pixabay.com

Originalita v podobe Škorpióna
Tento fenomenálny smečiar sa dostal do povedomia celého sveta vďaka svojej nevšednej technike smečovania. Osudným smečom, ktorý ho dostal až na imaginárny stupienok víťaza, bol takzvaný „Škorpión". Na svojich fanúšikov nezapôsobil len touto technikou, ale aj oblečením, ktoré všetkým vyrazilo dych. Kilganon predviedol Škorpióna v úzkych džínsoch, ktoré vo veľkej miere obmedzujú už len obyčajnú rýchlu chôdzu. Pri pohľade na mladíka v džínsoch hráči NBA len neveriacky krútili hlavami a neverili vlastným očiam. Jordan tak za jeden večer presvedčil celú športovú halu v Toronte, že nemožné sa stalo skutočnosťou.

Napriek faktu, že Jordan nikdy netúžil po súťažení v basketbale, zúčastnil sa v televíznom programe s názvom The Dunk King. Ide o preslávenú televíznu súťaž v smečovaní, kde sú súťažiaci nútení publikom či fanúšikmi neustále prekonávať svoje limity a okrem toho požadujú smečiarsku novosť, z ktorej ostanú zmrazení a šokovaní. Práve dlho očakávané zimomriavky mohlo publikom pocítiť v momente, keď sa vtedy len obyčajný Jordan Kilganon objavil v štúdiu pod basketbalovým košom a predviedol celej Amerike kráľovské „dunky" známe u nás ako smeče.

Ďalším dychberúcim štýlom smeču bol výskok, ktorý Jordan uskutočnil ponad automobil, pričom vo vzduchu zasmečoval do koša ako skutočný smečiarsky kráľ. Publikum a porotcovia tak nepotrebovali viac, víťaz bol jasný. 

pic
Foto: pixabay.com

Len dokonalý smečiar?
Smeče nie sú jedinou športovou schopnosťou Kilganona. Svoj neuveriteľný výskok využil nie len pri smečovaní na obruč koša, ale aj pri skúške možného svetového rekordu pričom výskokom z rozbehu dokázal vyskočiť na 190 - centimetrovú debnu. Je tak evidentné, že ide naozaj o skutočný športový zázrak, ktorý je podmienený tvrdou drinou.

Otázkou tak môže byť či aj človek, ktorý neustále prekonáva svoje limity má z niečoho  strach a či mu napadne aj možnosť možnej konkurencie. Kilganon v interview pre ESPN však uviedol, že aj keď sa mu stalo, že súťaž nevyhral, zväčša to bolo len kvôli porotcom, ktorí neverili tomu, čo vidia. Odpoveď tak hovorí za všetko. 

Zdroj: www.espn.com

pic
Foto: pixabay.com

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]