Autor textu: Viktória Fedáková
29.04.2020

Ako vyzerá lockdown na Ukrajine

Rozprávali sme sa s Mariiou, ktorá pochádza z Ukrajiny a študuje v Bratislave. 

Foto: https://www.bbc.com/news/world-52103747

Bratislava 28.04.2020 (Skolske.sk)

Veľmi aktuálnu tému v týchto dňoch predstavuje karanténa či lockdown. Väčšina študentov i pracujúcich musí byť v tieto dni doma. Na internete sa šíri množstvo rád a inšpirácií ako tento čas prežiť plnohodnotne. Rodičia musia svojim deťom vymyslieť nielen zábavný program, ale aj venovať čas pri domácom štúdiu.
Na to ako prežívajú tento čas na Ukrajine sme sa opýtali Mariie.
 
Mariia, môžeš nám na úvod opísať aký stav ohľadom na Covid-19 je momentálne na Ukrajine?
Na Ukrajine to máme približne také isté ako na Slovensku, len máme oveľa viac infikovaných ľudí  - asi 9500 a 258 úmrtí. Všetky reštaurácie, kiná, školy a múzeá sú zatvorené. Vláda povolila vychádzať z domovov len keď chodíš do práce alebo máš psa, ale to pravidlo nie všetci rešpektujú.

Ako vyzerá tvoje okolie?
Ja osobne sa snažím sedieť doma, ale na uliciach je naozaj veľa ľudí, niektorí sú aj bez rúšok. Väčšinou sú to deti, ktoré už nemôžu byť doma, ale ja si myslím, že ich rodičia im vysvetlili, že to môže byť nebezpečné.

pic
Foto: Mariia Boretska

Ako vyzerá tvoj deň? Máš nejaké špeciálne aktivity s rodinou?
Teraz určite oveľa viac času trávim s rodinou. Pozeráme spolu filmy alebo s mamou varíme niečo nezvyčajné. Veľa sa učím a našla som si na internete niekoľko zaujímavých kurzov, tak sa venujem štúdiu možno aj viac ako pred tým.

Čo si myslíš o opatreniach na Ukrajine? Sú podľa teba dostatočné?
Ja si myslím, že naše opatrenia sú dobré, len ľudia nechcú tie pravidlá dodržiavať, preto im polícia dáva pokuty. Keby všetci boli dosť zodpovední, mohlo by sa to už všetko skončiť.

Akú máš skúsenosť, keď si odchádzala zo Slovenska a vracala sa domov?
Moja situácia bola dosť naivná, lebo ja som do posledného momentu čakala na to, že by nám povedali, že štúdium sa vracia do prezenčnej formy, a keď oficiálne zdroje vyhlásili, že Ukrajina zatvorila hranice, ja som sa rozhodla ísť domov. Zavolala som Ukrajinskej ambasáde a oni mi povedali, že hranice sú otvorené. Takže 2 oficiálne zdroje mi dali úplne odlišnú informáciu. Našla som nejakého vodiča na Facebooku, ktorý ma odviezol na hranice. Na hranici ma pustili a tam som sa stretla s otcom.

Chýba ti niečo, čo teraz nemôžeš robiť?
Veľmi mi chýba Bratislava a štúdium. Moji kamaráti a aktivity. Teraz mám pocit, že celé dni nič nerobím aj keď sa učím.
 
Považuješ tento čas za novú príležitosť naučiť sa niečo, robiť niečo užitočné? Ak áno, v čom?
Áno, ja som sa za ten čas naučila piecť veľmi chutné koláčiky, avšak neviem či je to dosť užitočné. Prečítala som niekoľko kníh a to sa mi veľmi páči. Je to dobré, že môžeme venovať čas sebe a rozvíjať sa.

pic
Foto: Mariia Boretska

Čo urobíš ako prvé, keď sa tento stav skončí? Alebo prevažná časť opatrení prestane byť v platnosti.
Určite prídem na Slovensko. A potom si už niečo vymyslím. Chcem si nájsť zaujímavú prácu a dúfam, že to bude čo najskôr.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]