Autor textu: Simona Škulaviková
03.05.2020

V kuchyni to zvláda ľavou zadnou

„Stále sú to len pokusy a stále je kam sa posúvať“

Foto: text

Bratislava 03.05.2020 (Skolske.sk)

Každý z nás trávi svoj voľný čas iným spôsobom. Niekto rád športuje, niekto maľuje ďalší zasa len tak polihuje na gauči a sleduje filmy. Toto však nie je prípad 20 - ročnej študentky psychológie Romanky z Kysúc, ktorej koníčkom sa stalo pečenie. Možno sa pýtate prečo ma zaujala práve ona? Pretože si myslím, že je v dnešnej dobe raritou, aby v takomto mladom veku niekto vymenil drinky s priateľmi za pečenie v kuchyni.Už ako malé dieťa sa rada motala mame pomedzi nohy v kuchyni a sledovala ako to chodí. Časom ju však tradičné domáce recepty prestali baviť a chcela skúsiť niečo nové, nevšedné.

pic
Foto: Vianočné perníky

Keď je sezóna a záhrada kvitne, používa domáce plody ako maliny, jahody či čučoriedky. Taktiež odoberajú domáce vajíčka od lokálneho chovateľa, čo tiež ovplyvní výslednú kvalitu výrobku. Aby toho nebolo málo, tento rok si zasadila aj jedlé kvety, aby ich potom mohla využiť na výzdobu tort. Domáce bio plody však nie sú k dispozícii po celý rok, preto keď sa vyčerpajú neostáva nič iné ako ich nakúpiť klasicky v obchode.

pic
Foto: Prvý Candy bar

Rada sledovala televíznu reláciu, kde profesionálni cukrári tvorili obrovské torty z fondánu a to ju natoľko ohúrilo, že sa rozhodla obliecť si zásteru a pustiť sa do pečenia. V kuchyni však len tak niekoho neznesie. Nepotrebuje počúvať mamine mudrovanie a najradšej tak pracuje sama vo vlastnej bubline, v rytme hudby. Nakoniec však treba všetok neporiadok upratať, a vtedy sa predsa len zíde aj nejaká tá pomocná ruka. Na kvalitu potravín si potrpí, pretože sú dôležitým základom každého jedla.

pic
Foto: Študentka Romanka

Čo sa týka receptov vyskúšala toho už dosť, no ani zďaleka nie toľko koľko by chcela. Väčšinou pečie to, čo má chuťovo sama najradšej ako sú tortičky plné nadýchaných jemných krémov a kopou ovocia. Aktuálne ale prišla na chuť „pohárikovým“ dezertom ako je panna cotta či crème brûlée. Sú to v podstate nadýchané krémy zvyčajne dozdobené ovocím alebo karamelom. Občas sa stane, že ju prepadne chuť a upečie niečo diabolsky čokoládové. Čo však naozaj miluje je pečenie cheesecakeov s lemon curd, pavlovky, a taktiež si ulietava na našich klasických punčákoch.

pic
Foto: text

Má svoj „tajný receptár“, kde si všetko čo ju zaujme zapíše. Základné recepty sú väčšinou z internetu, ale vyrastala na knihách, takže ak by ste u nej hľadali knihy s receptami, zaručene ich nájdete a nie len jednu. Po odskúšaní receptu si zvykne doplniť svoje poznámky a občas aj niečo pozmení. Na otázku či rada improvizuje alebo sa drží striktne postupu odpovedala jednoznačne: „Vôbec. Poznám ľudí, ktorí vážia každý gram (môj brat), ale ja taká vôbec nie som. Existuje pár receptov, pri ktorých sa musíte držať presných inštrukcií, a to sa snažím dodržiavať ale 90% času venujem improvizácii a experimentovaniu. Čo sa mi aj sem tam vyplatí. Ale kto ma pozná, vie, že rada zaimprovizujem a je jedno či sa to týka pečenia alebo môjho života.“

pic
Foto: text

Na Instagrame sleduje viacero slovenských a aj pár zahraničných špičkových cukrárok a cukrárov. Vo svojej podstate sa ale snaží nekopírovať ich, sú jej skôr inšpiráciou kam sa to dá až dotiahnuť. Medzi nich patria napríklad Lulus Bakery, Domčine Laskonky alebo Martin Devečka.

Ak vás zaujala Romina záľuba v pečení, môžete ju podporiť followom na jej Instagramovej stránke tortuella_  alebo likom na Facebooku. Stavím sa, že hneď po zhliadnutí všetkých tých dobrôt sa vám začnú zbiehať slinky. 

pic
Foto: text
pic
Foto: text

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]