Autor textu: Lucia Srnová
04.05.2020

Zákulisie Bratislavských módnych dní: Rúška v prvej línii

Kto stojí za zrodom šitia rúšok od značky Lombardi Fashion House? Puskailer, Bača či Oklamčák? A aké sú najväčšie prešľapy pánskej módy? Virtuálne Bratislavské módne dni začali so značkou Lombardi Fashion House.

Foto: Lucia Srnová

Bratislava 4. máj 2020 - Jarná sezóna Bratislavských módnych dní prebehla bez tradičných prehliadok, no zaujímavé rozhovory s módnymi návrhármi si môžete pozrieť a vypočuť online. Prvý rozhovor Virtuálnych Bratislavských módnych dní z 1. mája 2020 sa venoval rúškam v pánskom štýle, pánskej móde vo všeobecnosti, a ďalším témam, ktoré sa týkajú najmä mužov. Z polhodinového rozhovoru sa dozviete ešte omnoho viac. Hosťom bol Jozef Grondžák, majiteľ a návrhár značky Lombardi Fashion House (skrátene Lombardi, pozn. autora).            

Rúško sa v posledných týždňoch stalo našim doplnkom ku oblečeniu. Zdá sa, že muži ho v čase korona vírusu považujú za rovnako dôležitý doplnok ako dámy svoje kabelky. Rozdiel je len v tom, že rúško je doplnkom „korona sezóny“, zatiaľ čo kabelka je so ženou spätá takmer vždy. „Má od nás rôzne obleky alebo saká, a on ma prijímal k tomu, že šijem rúška, pretože mi volal, že či nemám materiály, z ktorých má obleky, a že či by som mu neušil k tým oblekom rúška“ - reč je o Jožkovi Oklamčákovi, ktorý stojí za zrodom šitia rúšok od značky Lombardi ako doplnku pánskej módy. Pre koho každého už ušil tento doplnok, a za aký čas, neprezradil. Isté je však, že medzi jeho stálu klientelu patrí okrem Oklamčáka aj Puskailer či herec Juraj Bača.            

Okrem rúšok sa návrhár Grondžák vyjadril aj k svojim návrhom, ktoré by prezentoval na prehliadke jarnej edície BMD 2020. „Na prehliadky Bratislavských módnych dní sa snažíme urobiť niečo možno extravagantnejšie, aby to upútalo pozornosť...“ - a dodáva, že sako v modrej farbe je stále v kurze, aj keď zo začiatku príchodu tejto farby do pánskej módy loboval za čiernu. Nakoniec priznáva, že práve modrá omladzuje aj starších pánov.            

A čo odporúča návrhár značky Lombardi pánom do budúcna? „Pre mňa je úplne najväčšia katastrofa, keď do spoločnosti si muž dá krátkorukávovú košeľu..., a keď si dá dole sako, a ešte je s kravatou...“ - a dodáva, že je to až absurdné, no za väčšinu takýchto prešľapov môžu práve ženy, ktoré častokrát nakupujú za svojich mužov.            

Jednou z častí rozhovoru bol aj pánsky strih nohavíc. „... ja by som to odporučil, to závisí od postavy, že keď je vlastne štíhli, je jasné, že slimové, a keď je silnejší, tak sa mu to nehodí, lebo vlastne obopne to celé telo, a nevyzerá to moc dobre...“ - návrhár Grondžák odporúča mužom nosiť nohavice podľa postavy.            

Zvyšok ďalších tém či problémov z pánskej módy sa dozviete v celom rozhovore s Jozefom Grondžákom na oficiálnej stránke Bratislavských módnych dní. Grondžák hovoril o gombíkoch na košeli, o pánskej kravate, krátkych nohaviciach či o ľuďoch, ktorí sa podieľajú na tvorbe jednej kolekcie. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]