Autor textu: Sára Trajčíková
05.05.2020

Bozky cez rúška

Ukazuje sa, posledné týždne prežité doma znamenajú pre mnohých skúšku ich vzťahu. To, ako karanténa ovplyvní partnerský život, ukáže až čas.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/DPA

Zdá sa, že po výrobcoch rúšok a antiseptických mydiel sa tešia aj vývojári aplikácií. Online zoznamovanie zažíva hádam ešte väčší ošiaľ ako kedykoľvek predtým. Nahráva mu, že by sme nemali chodiť von, je oveľa lacnejšie ako klasické pozvanie na rande a niektoré aplikácie sľubujú, že vám nájdu spriaznenú dušu. Oproti klasickému dvoreniu zoči-voči má tak niekoľko výhod. Otázne je, či takéto vzťahy prežijú vzdialenosť a absenciu fyzického kontaktu. Reč tela, iskru v očiach a držanie rúk sa cez aplikáciu prenáša len ťažko. Je možné, že táto epidémia poznačí aj klasické randenie.

​​​​​​​Dnes si každý zakrýva polovicu tváre pred nákazou. Kedy inokedy, ak nie teraz, je čas obdivovať krásu duše. To už by vás naozaj muselo odradiť iba oblečenie, oči a hlas. Ale veď to je jedno, ani v teplákoch vás teraz nikto nespozná. Ani pneumatiku na bruchu si nebudú spájať s vami.
​​​​​​​
Otázne je, ako skončia páry, ktoré spolu bývajú. Prvé dni prežité doma v karanténe môžu priniesť romantické filmové večeri, spoločné kúpele a veľa pohárov vína. To všetko sa ale môže veľmi rýchlo zmeniť. Rozvodovosť začala v kolíske koronavírusu v Číne narastať už od začiatku marca. Zatiaľ čo inokedy býva hlavným dôvodom na rozvod nevera, teraz sa aj z banálnych problémov vykľujú konflikty. Často býva sa za nimi skrýva aj takzvaná ponorka. Tá nastáva aj vtedy, keď spolu býva viac ľudí v jednej domácnosti.

Ako je známe, nielen Čína ale takmer celý svet zaznamenal nárast prípadov domáceho násilia. Aj na Slovensku krízové centrá pre obete fungujú v obmedzenom režime. Linky pomoci sú však v prevádzke 24 hodín denne, paradoxne sú vyťažené menej ako obyčajne. Môže to byť práve preto, že ženy sú teraz celé dni zavreté doma s agresorom.

Nastať môže ale aj opačný, krajší scenár. Je málo zábavných vecí, ktoré môžete bez kamarátov robiť aj doma. Vyzerá to tak, že po prekonaní tohto vírusu môžeme očakávať baby boom podobný tomu po druhej svetovej vojne. Keď už ste uväznený doma s niekým, koho milujete, tak nech aspoň z toho vzíde niečo dobré. Odborníci v tom však majú jasno. Založeniu rodiny alebo ďalšiemu dieťaťu nenahráva najmä to, že množstvo ľudí prišlo o prácu, financie a mnohí sa boja neistej budúcnosti.
​​​​​​​
Vzhľadom na vážnu situáciu v štáte New York, tamojší guvernér dovolil svadby cez aplikáciu Zoom. Tá dovoľuje aby sa páry zosobášili virtuálnym spôsobom. Je to aspoň  ako taká úľava pre tých, ktorí mali svadbu naplánovanú mesiace vopred. Funguje to na princípe videokonferencie. Všetci hostia obrad sledujú cez obrazovku, pričom samotný oddávajúci môže byť či už pred novomanželmi alebo na druhej strane obrazovky.

Nasledujúce týždne nebudú len skúškou partnerského vzťahu, ale celej rodiny. Možno rozhodnú o tom, či budete v lete dovolenkovať sami, možno si vďaka ním uvedomíte, na kom vám naozaj záleží.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]