Autor textu: Mária Škultétyová
14.05.2020

Učíme sa doma: Mimo mňa a okrem mňa nie je to isté

Ani okrem mňa a okrem mňa nemusí vždy znamenať jedno a to isté.

Foto: Mária Škultétyová

Bánovce nad Bebravou 14.05.2020 (Skolske.sk)

Niekedy sa predložka mimo nesprávne používa namiesto predložky okrem, napr.: Mimo mňa prišli všetci. Mimo teba už nemám nikoho. Nič mimo futbalu ho nič iné nezaujíma. Máme otvorené každý deň mimo nedele.

Povedzme si, prečo je to nesprávne. Aby sme to pochopili, najskôr si porovnajme obidve predložky.

Mimo je predložka s genitívom a znamená:

vedľa, popri; v spojení s podstatným menom alebo zámenom označuje miesto, ktorého sa istý dej nedotýka:  Lopta preletela mimo mňa.  Bez slova prešli mimo nás. Strela išla mimo bránky.  Stretávame sa mimo školy. Odpískal postavenie mimo hry. Zišiel mimo cesty. Žijem mimo mestského ruchu. Nocoval mimo domu.

Okrem je predložka s genitívom a vyjadruje:

vyňatie, vylúčenie z niečoho: Okrem mňa prišli všetci. (Znamená to,  že ja som neprišiel.) Okrem špenátu zje všetko.,

existenciu, prítomnosť niekoho alebo niečoho popri existencii, prítomnosti iných osôb alebo vecí: Okrem mňa prišli piati. (Znamená to, že ja som prišiel.) Okrem špenátu pestuje aj brokolicu a kapustu.

Teraz už vieme, aký rozdiel je v spojení mimo mňa a okrem mňa, a vieme aj to, že okrem mňa a okrem mňa nemusí znamenať jedno a to isté. V tomto by sme už chyby robiť nemali.

Pre úplnosť si ešte povedzme, že predložka okrem sa používa aj vo vetách typu: okrem (všetkého)  žartu  -  naozaj, skutočne, vážne: Okrem všetkého žartu, z bazéna som vyšiel bez plaviek. A môžeme ju použiť ako podraďovaciu spojku s obmedzovacím významom: okrem keď, okrem že: Nič také sa nestalo, okrem že neprišli.
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]