Autor textu: TASR
26.06.2020

Cenu Preveda získali dve mladé vedkyne

Aj my máme vedcov, ktorí dokážu prispieť k rozvoju vedy a spoločnosti nielen v našej krajine, ale aj na nadnárodnej úrovni, hovorí jedna z výherkýň.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 26. júna (TASR) – Cenu Preveda získali dve mladé vedkyne Katarína Bérešová a Lucia Baďurová. Udeľovanie ceny a vyhlásenie víťazných prác bolo vyvrcholením 12. ročníka interaktívnej Konferencie Mladých Vedcov, ktorú pravidelne organizuje OZ Preveda. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.
      
Bérešová je momentálne v prvom ročníku doktorandského štúdia na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského a svoju dizertačnú prácu vypracováva na oddelení rádiobiológie Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Konferenciu ocenila najmä preto, lebo dáva priestor na rozšírenie obzorov vedeckého výskumu na Slovensku. "Takéto konferencie rovnako ukazujú, že aj my máme vedcov, ktorí dokážu prispieť k rozvoju vedy a spoločnosti nielen v našej krajine, ale aj na nadnárodnej úrovni," vyzdvihla Bérešová, ktorá sa zaoberá viacerými problematikami spojenými s negatívnymi účinkami ionizujúceho aj neionizujúceho žiarenia.
      
Baďurová, ktorá je čerstvou absolventkou magisterského štúdia na Katedre genetiky Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, považuje vzdelanie a vedu za najvýznamnejšie atribúty spoločnosti, ktoré Slovensko posúvajú vpred. "Preto som veľmi rada, že aj vďaka konferencii Preveda je výskumu venovaná náležitá podpora. Je pre mňa mimoriadnou cťou, že som dostala v rámci konferencie Preveda možnosť odprezentovať výsledky nášho projektu," ozrejmila Baďurová, patriaca do výskumnej skupiny venujúcej sa štúdiu prototypového arenavírusu.
      
Projekt mladej vedkyne zaujal podľa odboru komunikácie a protokolu MŠVVaŠ SR aj verejnosť, ktorá mohla prostredníctvom živého vysielania sledovať aj priebeh webinára. Počas neho mohli diváci hlasovať za najlepšiu prácu a rozhodnúť o Diváckej cene. Jej držiteľkou sa stala opäť Baďurová.
      
Osobitnú cenu udelila pracovná skupina Experimentálnej kardiológie Slovenskej kardiologickej spoločnosti Barbare Szeiffovej Bačovej za prácu, v ktorej sa zaoberala anti-arytmickým účinkom omega-3 polynenasýtených mastných kyselín.
      
Odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva doplnil, že samotnému vyhodnoteniu prác predchádzala interaktívna Konferencia Mladých Vedcov, na ktorej sa zúčastňovali mladí vedci Slovenskej akadémie vied a univerzít, doktorandi a študenti vysokých škôl od 5. mája do 10. júna prostredníctvom online odbornej vzdelávacej platformy. Celkovo zaregistrovali 178 príspevkov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]